ГЕРБ може и да предаде властта, но се "бетонира" в енергетиката за следващите 5 години Снимка: © АЕЦ Козлодуй

„ГЕРБ се бетонира в енергетиката за следващите 5 години“, казва лидерът на БСП Корнелия Нинова, а управляващите в оставка са започнали с назначенията в държавните енергийни дружества, без да обявяват публично резултатите от проведените конкурси за нови ръководители.

Доказателство за това е решението за избор на ново ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – дружество, под чиято шапка е цялата държавна енергетика, ключов сектор, в който има огромен геополитически и икономически интерес.

На 16 април беше гласувана оставката на кабинета „Борисов 3“. В същия ден министърът на енергетиката (вече в оставка) Теменужка Петкова е издала решение за избора на ново ръководство на БЕХ, съобщава „Капитал“. Начело на холдинга е избран Валентин Николов от ГЕРБ – доскорошният председател на енергийната комисия в парламента.

В холдинга влизат „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Енергиен системен оператор, НЕК, Мини Марица-изток, ТЕЦ Марица-Изток 2 и АЕЦ „Козлодуй“. Всички бордове са съставени с по 5 членове, като трима от тях се назначават с конкурс – министерството избира бордовете на БЕХ, а самият холдинг – тези на останалите дружества. Другите двама членове се водят "независими" и се избират след конкурс от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Мандатът на членовете на съвета на директорите е 5 години и е много трудно да бъдат премахнати, дори след смяна на властта. Те ще могат да бъдат сменени при условията на сключените договори и съответните законови изисквания - обективна невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; конфликт на интереси; неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма.

Николов става председател на борда на БЕХ. В новия съвет на директорите влизат още Диян Димитров (досега директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф в АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ).

Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Той е бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката, бивш председател на бордовете на енергийния холдинг, на НЕК и на АЕЦ "Козлодуй", изпълнителен директор на атомната електроцентрала. Сега той ще провежда политиката на държавата в един от най-важните сектори за икономиката ѝ.

Министерството на енергетиката обяви конкурса за нов шеф и двама членове на борда на БЕХ на 29 януари. Срокът за подаване на документи беше до 8 февруари – денят, в който Николов напусна депутатското си място и обяви, че ще участва в конкурса. Изискванията са само 5 години професионален опит или такъв на ръководна позиция, висше образование и чисто съдебно минало. Одобрените по документи кандидати се явяват на писмен и устен изпит, като по-голяма тежест носи резултатът от устната част.

„Ако перифразирам една поговорка: „Късно е, колеги, за китка“. Защото ето какво се случи за един ден – спешно, на извънредни заседания, се излъчиха нови бордове на енергийните дружества“, каза Корнелия Нинова на брифинг във вторник. „Проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се и министърът на енергетиката. Всичко това е вписано в Агенцията по вписванията за 24 часа, а по принцип отнема седмици. Това са промени в БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“, „Минипроект“.

Нинова упрекна „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, че не са подкрепили предложението ѝ за мораториум върху назначенията в държавните фирми до идването на власт на ново правителство.

Смените в енергетиката се подготвят още от миналата година. Поводът за рокадите на висшите постове в енергетиката е Законът за публичните предприятия, който бе приет в края на 2019 г. и въведе изискване всички членове на органите за управление в държавни и общински предприятия да се избират и назначават след конкурс. Преди това те се назначаваха с решение на съответните министри, а в случая с дружествата под егидата на БЕХ – от борда на директорите на холдинга.

Новите правила бяха въведени като условие България да влезе в така наречената „чакалня“ на еврозоната – ERM II. Те трябваше да гарантират прозрачност в целия процес.

Рокади вече има в няколко от дъщерните дружества на БЕХ. Старото ръководство на холдинга - Жаклен Коен, Живко Динчев (директор на ТЕЦ "Марица-изток 2") и Андон Андонов (директор на "Мини Марица-изток) е провело извънредно заседание на 19 април, за избор на нови директори на АЕЦ „Козлодуй“, съобщава „Капитал“.

Решено е досегашният директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов да бъдат преназначени. Михов има 16-годишен опит в "АЕЦ Козлодуй" и 2-годишен стаж в държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", бил е начело и на „Топлофикация – София“. По време на тройната коалиция е бил в ръководството на "Информационно обслужване".

Нови членове на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и избраните през Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с петгодишен опит) и Илия Илиев, който е бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на тройната коалиция е бил главен секретар на МВР.

В борда на „Булгаргаз“ като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов (министър на енергетиката в служебния кабинет на Огнян Герджиков), Илиян Дуков и Николай Дончев.

В ТЕЦ "Марица Изток 2" остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

Държавният борд в „Мини Марица-изток“ се запазва. Шеф е Андон Андонов (бивш член на комисията по енергетика, ГЕРБ), останалите членове са Николай Диков и Георги Коев.

Държавната "Минпроект" ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега бе начело на БЕХ и в борда на АЕЦ "Козлодуй". Останалите членове на борда са досегашният шеф Румен Биков и председателят на борда Любен Тотев. Новият представител е Радост Димитрова.

Най-вероятно в следващите дни ще бъдат подадени за вписване и назначенията на останалите енергийни дружества.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024