Снимка: © Булевард България

Депутатите отхвърлиха предложението за изплащане по банков път на сумите по т.нар. допълнителни разходи. с които се заплаща дейността на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители. 

Предложението на Мария Капон (ИСМВ) беше "да се престане раздаването на пари в една торба за целите парламентарни групи - черна каса". 

"Да стане нормално по банков път, както вашите министри искаха повечето плащания да се разплащат по банка, да има реална отчетност. Това искаме. Наистина от 12 години нищо не се е променило относно лошите практики. Много правилно наричат определени партии "партии на статуквото. По банка. Не в плик, не в торба, не с пълномощно на секретарка, а на всички директно", каза Капон при първото гласуване, при което предложението й беше отхвърлено. 

Вярно ли е, че новите депутати са увеличили заплатите си?

Въпреки това прегласуването не доведе до промяна на баланса на силите. 

Само 75 души подкрепиха изплащането на тези средства по банков път. 85 депутати гласуваха "против", а 29 - "въздържал се". 

Предложението беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. От ГЕРБ 64 депутати бяха "против", а 4 "въздържал се", от БСП - 1 против и 23 "въздържал се", а от ДПС - 20 "против" и 2 "въздържал се".

Според Закона за ограничаване на плащанията в брой е задължително транзакциите да се извършват чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност равна или надвишаваща 10 000 лв. Това важи и за няколко плащания на по-ниска стойност, които може да се разглеждат като свързани помежду си, ако общата им сума надвишава заложения лимит от 10 000 лв. 

"БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да получават парите си като народни представители кеш в торба, вместо по банка. Шокиращо решение на партиите избрали и подкрепящи Гешев", коментира депутатът от ДБ Иво Мирчев. 

  Обща маневра на ГЕРБ, БСП и ДПС по вота за изслушванията на Иван Гешев

"Народните представители на статуквото не приеха разходите на парламентарните групи да се плащат по банков път. Същите налагат рестрикции на обикновените граждани върху плащания във брой, а в парламента ще продължи да има черни каси", беше коментара на Николай Хаджигенов (ИСМВ). 

Допълнителните разходи на народните представители се поемат от бюджета на Народното събрание, като представляват 2/3 от основното месечно възнаграждение на народните представители. Сумата се предоставя на парламентарните групи и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Сега беше въведено изискване за обявяване на получателите на средствата на всеки три месеца в сайта на Народното събрание. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България