Miss Universe: Украйна показа криле и меч, Русия - имперски плащ, а България - кошница с рози Снимка: © Getty / Miss Universe

28-годишната Виктория Апанасенко е доброволец към въоръжените сили на Украйна, където приготвя храна за армията. През останалото време работи в ресторант. Един ден, докато мие пода на заведението, получава обаждане от организационния комитет на конкурса "Мис Вселена", за да представи страната на ежегодния международен конкурс.

Костюмът, с който дебютира, се казва "Войн на светлината" (Warrior of Light).

Публиката в Хотел Hyatt в Ню Орлианс, САЩ, аплодира украинката бурно, а видеото стана много популярно в социалните мрежи.

,,Костюмът "Войн на светлината" е олицетворение на вътрешната сила на украинците, нашата смелост, решителност и любов към свободата, която тече във вените ни. Създадохме този костюм върху идеята, че войната не може да сломи силата ни и да обезцвети сърцата ни. Макар и пламтяща (в момента), Украйна ще се възроди като феникс и ще заблести с ярки лъчи на доброта и вяра. Костюмът символизира и всяка жена, която се бори за своите права, свобода и бъдеще. Всеки от нас е войн на светлината.", пише Виктория в Instagram профила си.

Украйна, Мис Украйна, Мис Вселена, Miss Universe, Виктория Апанасенко, Войн на светлината, warrior of light, костюм,

Костюмът е дело на украинската художничка SOYKA. Размахът на крилата е 5 метра. Апанасенко споделя, че е създаден в дългите студени вечери, на светлината от свещи, в условия на ракетни атаки и прекъсвания на тока. След като приключи "Мис Вселена", той ще бъде продаден на благотворителен търг.

Въпреки санкциите, наложени ѝ заради войната, която започна в Украйна, Русия също има своя представителка в конкурса.

Анна Линикова обаче не се радва на същото внимание. 22-годишната Линикова е Мис Русия на 2022 г. Работи като професионален модел от 16-годишна.

Костюмът, с който дебютира, се казва ,,Короната на Руската империя".

,,Украинците умират и са бомбардирани от нахлуващите руски терористи. Мис Русия е допусната в САЩ, където гордо върви по сцената на "Мис Вселена" с усмивка на лицето си, облечена в костюм, наречен „Короната на Руската империя“. Изглежда като невестата на Сатаната.", пише потребител в Twitter под видео ѝ от представянето.

Оказва се, че и България има претендентка за "Мис Вселена" в лицето на Мис София от 2019 г. - Кристина Пламенова.

26-годишната българка е родена в Бяла Слатина. След като приключва със средното си образование, завършва специалност "Право" в УНСС. В момента учи "Програмиране", а междувременно работи юрисконсулт във фирмата на баща си и се развива като инфлуенсър.

Според сайта на "Мис Вселена" Пламенова има глутенова нетолерантност и е посланик на кампания срещу замърсяването на въздуха. Популяризация на последиците от глобалното затопляне е част от обществената ѝ дейност. В социалните ѝ канали обаче не виждаме такова съдържание.

На въпроса защо трябва тя да стане следващата Мис Вселена, Кристина Пламенова, отговаря с цитат на Васил Левски: "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си". В отговор на тази статия, Кристина пише, че кошницата е всичко, което е могла да направи сама - "нямам спонсори, нито екип зад гърба си, сама плащам за всичко".

Други участнички, които направиха впечатление в конкурса, са представителката на Салвадор - първата държава в света, която приема биткойн като законно платежно средство . Красавицата излезе на подиума, облечена като биткойн.

Както и американката, на която определено не ѝ беше леко да носи луната на гърба си.

Тежестта обаче си заслужава, защото Арбони Габриел стана победителката на 71-вото издание на "Мис Вселена".

"Мис Вселена" е един от най-гледаните конкурси в света с приблизителна аудитория от над 500 милиона зрители в над 190 държави. Други от най-големите международни формати за красота са "Мис Свят", "Мис Интернешънъл" и "Мис Земя".

Организатор на конкурса "Мис Вселена" е базирана в Съединените щати и Тайланд организация "Мис Вселена". Настоящ собственик е конгломерата JKN Global Group. Телевизионната мрежа Телемундо има лицензионните права за излъчване на конкурса до 2023 г.

През есента на 2022 г. JKN придоби "Мис Вселена" от медийния мултихолдинг Endeavor Group. Сделката е на стойност 20 милиона долара. Това, което е интересното е, че за първи път жена е притежател на конкурса в 71-годишната му история. Става въпрос за тайландската бизнесдама и трансжена Ан Джакапонг Джакраджуратип.

Самата Ан е риалити звезда в родната си страна, където се е появявала в местните версии на „Project Runway“ и „Shark Tank“. Джакраджуратип помага и за създаването на "Life Inspired for Transsexual Foundation", нестопанска организация за правата на транссексуалните. Бизнесдамата твърди, че придобиването от нейната компания на марката "Мис Вселена" е „силно, стратегическо допълнение към нашето портфолио“.

Преди Endeavor Group да купи конкурса през 2015 г., той е собственост на Доналд Тръмп от 1996 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024