Снимка: © Getty Images

На 7 септември Ел Салвадор става първата държава в света, която приема биткойн като законно платежно средство – въпреки скептицизма на по-голямата част от населението и предупрежденията за риск върху потребителите.

Правителството на президента Найиб Букеле твърди, че този ход ще предостави за първи път на повечето граждани достъп до банкови услуги и ще се спестят около 400 милиона долара на година от такси за парични преводи, влизащи в страната от чужбина.

„За първи път в историята всички погледи ще са насочени към Ел Салвадор. #Bitcoin направи това“, написа Букеле в Twitter.

В понеделник той обяви, че страната е закупила първите си 400 биткойна на два транша от по 200, и обеща, че ще се снабди с още. Наличната криптовалута в Ел Салвадор се търгува за около 21 милиона щатски долара, според специализираното приложение Gemini.

Според последните проучвания, над две трети от 6,5-милионното население на държавата в Централна Америка са „против“ идеята и ще продължат да използват щатския долар – официалната валута на Ел Салвадор през последните 20 години.

„Тази биткойн валута не съществува. Тя няма да донесе ползи за бедните, а само за богатите“, казва пред AFP Хосе Сантос Малера, който участва в протест на стотици души в столицата Сан Салвадор. „Как един беден човек ще инвестира в криптовалута, ако едва може да си позволи да си купи храна?“.

През юни парламентът на Ел Салвадор прие закон, който дава „зелена светлина“ за приемането на биткойн като законно платежно средство за всички продукти и услуги. Това стана по инициатива на самия президент Букеле, която бе приета от Конгреса в рамките на 24 часа. В парламента 40-годишният държавен глава и партията му Nuevas Ideas имат мнозинство от март насам.

Експерти и различни регулатори изразяват загриженост относно волатилността на криптовалутата и липсата на защита за нейните потребители. Въпреки това в страната се инсталират повече от 200 машини за биткойн, някои от които се пазят от армията, за да се предотвратят злоупотреби.

Букеле обеща по 30 долара на всеки гражданин, който започне да използва биткойн.

„Тези решения на администрацията и на депутатите са взети без публични консултации“, казва Лаура Андраде – директор на Института за обществено мнение към Централноамериканския университет. Институтът е направил проучване, в което се вижда, че 70% от гражданите на Ел Салвадор са против биткойн.

„Смятаме, че хората не възприемат положително въздействие на криптовалутата спрямо промяната на условията им на живот“, казва Андраде пред AFP.

Оскар Кабрера – икономист от Университета на Ел Салвадор – смята, че високата волатилност на криптовалутата ще има „негативно въздействие“ над потребителите и ще повлияе на цените на стоките и услугите.

Фондацията за икономическо и социално развитие в страната FUSADE обяви за „противоконституционно“ задължителното възлагане на търговците да приемат биткойн като форма на плащане.

Биткойнът падна на цена под 30 хиляди долара през юни, а само два месеца преди това беше достигнал до най-високата си стойност – 64 хиляди долара. Криптовалутата се изкачи до над 52 хиляди долара след новината за приемането ѝ като платежно средство в Ел Салвадор, но после загуби стойност и падна чак до 43 хиляди долара - най-ниското равнище от месец насам.

Найиб Букеле е много популярен в страната, но често е критикуван, че иска да затегне обръча около властта. Той обвини опозицията, че всява страх у хората, малка част от които имат достъп до банкови услуги.

Паричните преводи представляват повече от една пета от брутния вътрешен продукт на Ел Салвадор. Предимно те идват в страната в долари, чрез агенции като Western Union. Според данни на Световната банка – през 2020 салвадорците са получили над 5,9 милиона долара от хора, живеещи в чужбина, предимно в САЩ.

Страната залага на тези средства, за да възстанови страдащата икономика, свила се със 7,9% през 2020 заради пандемията от Covid-19.

Икономисти и финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд изразиха съмнения около ходовете на Букеле. САЩ предупреди Ел Салвадор да осигури „регулирано, прозрачно и разумно ползване“ на биткойн, за да се защити от хакери.

Регулаторите критикуват биткойн като валута заради възможността с него да се перат пари от криминални дейности и да се финансира тероризмът.

Не всеки е против криптовалутата. Според Букеле – над 50 хиляди салвадорци я използват. Много от тях живеят в крайбрежния град Ел Зонте, където стотици хора плащат с биткойн за всичко от сметки за ток и вода до кенчета Coca-Cola.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти