Мистерия за 1,2 млн. долара: Къде изчезнаха парите от Falcon, катастрофирал с руски милионер на борда

Фатална самолетна катастрофа, при която загина руски милионер в Афганистан, се превърна в криминална сага със съмнения за кражба на огромна сума пари от мястото на произшествието - 1,2 милиона долара.

Частният Falcon 10B падна в планинска местност в афганистанската провинция Бадахшан в събота вечер.

При катастрофата загинаха двама пасажери - Анатолий и Анна Евсюкови, но други четирима души на борда са успели да оцелеят. Сред тях са двамата души от екипажа и двама лекари, които са транспортирани до болница в Кабул. Всички пътували със самолета са руски граждани.

12 часа са отнели на спасителни екипи от афганистанските служби за сигурност, за да стигнат до мястото на инцидента.

Няколко дни след това обаче местният вестник Hasht e Subh Daily съобщава за още по-озадачаващо развитие на случая: властите имат съмнения, че 1,2 млн. долара са откраднати от разбилия се Falcon.

Губернаторът на Бадахшан от талибаните Мохамад Аюб Халид е наредил да започне разследване по случая, което ще се ръководи от ръководителя на разузнаването в провинцията.

От посолството на Русия в Афганистан нито отричат, нито потвърждават за предполагаемата кражба, като твърдят, че не са информирани за ситуацията. Съобщава се само, че четиримата оцелели руснаци ще бъдат транспортирани в Москва на 26 януари.

Семейство Евсюкови са се намирали на ваканция в Тайланд още от средата на декември 2023, когато жената се е разболяла сериозно.

Според руски медии, тя е развила тежка инфекция по време на почивката. Местните медици не са успели да диагностицират заболяването, а състоянието ѝ рязко се е влошило - с развитие на септичен шок, полиорганна неодстатъчност и др.

Затова е нает чартърен полет за спешно прибиране в Русия. Синът на двамата съпрузи също е тръгнал обратно от Тайланд към Русия, но с друг полет.

Falcon-ът, нает от Евсюкови, така и не стига до крайната дестинация, а се разбива в северен Афганистан.

Екипажът подава сигнал за извънредна ситуация заради недостиг на гориво и обявява, че планира да кацне аварийно в летище Куляб в Таджикистан. Малко след това пилотът съобщава, че двата двигателя отказват.

Загиналият 65-годишен Анатолий Евсюков е известен като "кралят на пазарите" в руския град Волгодонск, в Ростовската област. Той е притежавал няколко търговски центъра и пазари.

В момента на катастрофата собственици на разбилия се Falcon са били неизвестна фирма на име "Атлетик груп" и частно лице, чието фамилно име съвпада с това на оцелелия пилот Аркадий Грачев.

Руският сайт "Агентство" обаче публикува своя проверка, според която до преди 3 месеца катастрофиралият самолет е бил притежание на фирма "Невский аероклуб", чийто основател и директор има общ бизнес с милионера Виктор Мячин.

Мячин е бивш акционер в банка "Русия", през която се смята, че се управляват личните активи на Владимир Путин.

През 2018 г. "Невский аероклуб" се появява в разследване на The Insider, в което се показва, че техен частен самолет е използван от фирма на Евгений Ходотов в Централноафриканската република. В миналото Ходотов е участвал в бизнес структурите на убития при самолетна катастрофа Евгений Пригожин (шеф на частната армия "Вагнер").


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024