"Мистерията" на Попския плаж в Царево: Хем има Ешерихия коли, хем няма (според РЗИ) Снимка: © Getty Images

Пълна мъгла налегна прословутото съвместно изследване на водата от Черно море край един от най-замърсените плажове в Царево - Попския.

Няколко дни след като анализ на СУ и "Активни потребители" засече 40-кратно наднормено замърсяване с бактерията "ешерихия коли", а РЗИ отхвърли техните резултати като "негодни", двете организации решиха да премерят качеството на морската вода заедно.

Вместо да стигнат до взаимно приемлив резултат обаче, се оказа, че двете групи вземат проби от различни позиции - и съответно получават различни стойности на концентрация на бактерии.

В изследването на РЗИ-Бургас са отчетени 176 mpn/100 cm3, което според норматива не представлява опасност за плажуващите.

Те признават само за "краткотрайно замърсяване в зоните за къпане „Попски плаж“ (Царево) и „Китен – северен плаж“, което е било обект на допълнителен мониторинг".

Инспекцията посочва, че "установените стойности не крият риск за ползването на водите за къпане и не налагат да бъдат предприети мерки за разпореждане на временна или постоянна забрана за къпане".

Прави впечатление, че това е изключение на фона на редовния им мониторинг между 5 юни и 21 август - във всички 7 дати за проби в този период са засичани само 15 mpn/100 cm3, без изключение. Чак на 23 август се появява резултат от 234/100, който пет дни по-късно, на 28 август, слиза на измерената стойност от 176/100.

Според наредбата за управление качеството на водите за къпане, концентрация от 500/100 ешерихия коли е показателят за "добро" качество на крайбрежните морски води.

В същия 28 август "Активни потребители" и СУ правят проба на водата при Попския плаж, но отчитат 7867±1067 клетки/100 мл морска вода, или 15 пъти повече от допустимото.

Затова и авторите на изследването препоръчват на туристите да избягват къпането на този плаж. На същото място на 2 август изследвателите бяха засекли още по-висока конценртация от 20 667 клетки на 100 мл., което стана и повод за скандала им с РЗИ.

Какво е обяснението?

Според д-р Сергей Иванов от СУ - РЗИ-Бургас отчита по-слаба концентрация на ешерихия коли, защото вземат проба с вода от прибоя, където има повече водорасли. Неговият екип обаче взема проба от "метър дълбочина", на няколко крачки разстояние от брега във вътрешността на морето.

Иванов твърди, че пробите от полевите тестове на морската вода са се оцветили в синьо, което показва, че има ешерихия коли.

"Мислихме, че ще извършим съвместна проверка с МЗ, защото те ни поканиха. Оказа се, че ще проверяваме заедно с РЗИ-Бургас, към които имаме силни резерви", казва той пред Нова ТВ.

Авторите на изследването дават пример с това, че данните на РЗИ от пробонабиранията до момента на привличането на вниманието към качеството на водата на Попския плаж са показвали само 15/100 мл. Според използвания от РЗИ метод това е равностойно на "нула открити бактерии".

След обявяването на първите тревожни резултати за състоянието на водата обаче се вижда и промяна в данните от пробите на РЗИ.

Сходно е положението с пробите на РЗИ-Бургас и от друг южен плаж - централният плаж на Лозенец.

Здравната инспекция отново е измервала точно 15/100 на 7 дати между 5 юни и 28 август (деня на съвместното пробонабиране), докато изследването на "Активни потребители" от тази дата сочи 400/100 мл, т.е. годна вода с леко замърсяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024