Мистерията с новината за смъртта на проф. Люк Монтание - жив до доказване на противното Снимка: © Getty Images

Какво се случва с Люк Монтание? Tова е въпросът, който обикаля френските социални мрежи от четвъртък вечер.

Според сайта France Soir - 89-годишният Нобелов лауреат, известен с откритието на HIV-вируса с екип от учени в Института "Пастьор", е починал на 8 февруари.

Часове наред обаче всички останали национални вестници и информационни агенции във Франция не могат да потвърдят дали това е вярно - съответно, в сайтовете им не може да се намери нито дума за Монтание.

Едва малко след 17:30 ч. на 10 февруари сайтът на Liberation Checknews обяви, че смъртният акт на Люк Монтание е внесен в кметството на парижкото предградие Ньойи, и съобщи, че има още едно потвърждение и от д-р Беатрис Милбер, сътрудничка на вирусолога.

Последната новина за вирусолога в Le Figaro е от юни 2021 г., по повод навършването на 40 години от първите регистрирани случаи на СПИН във Франция.

Le Monde не е споменавал името на професора от 2020 г., когато той лансира спорната си идея за това, че пандемичният вирус SARS-Cov2 е произведен изкуствено на базата на HIV.

Liberation отразява публична поява на Монтание на 15 януари 2022 г. в Милано, където той участва в протест срещу Covid-сертификатите, воден от Джанлуиджи Парагоне (бивш журналист и създател на движението Italexit, което се опитва да изкара Италия от ЕС).

Професорът беше "флагман" на антиваксърското движение по света от началото на пандемията, а и преди нея. Според него ваксините срещу Covid-19 са отровни и причинявали мутации, а мерките са излишни, защото заразата не можела да се сравнява с чума и холера - независимо от данните за невиждана от десетилетия извънредна смъртност, включително в държави като България.

През януари той се появи на площада, поддържан от две страни от сътрудниците си заради трудното си придвижване и обяви, че "спасението на човечеството е в ръцете на неваксинираните".

Министерството на здравеопазването на Франция и Елисейският дворец все още нямат официално съобщение, в което да потвърждават или да отричат твърденията за смъртта на Монтание. Съобщение за смъртта му липсва и от името на Нобеловия комитет, който му връчва наградата за медицина от 2008 г.

Информацията за кончината му обаче се разпространяваше масово в социалните мрежи в продължение на часове. Италианският му домакин Джанлуиджи Парагоне също пусна обща тяхна снимка с надпис "Сбогом, професор Монтание, днес скърбим за един голям учен, смел и свободен човек, житейски учител".

Липсата на официални данни започна да се обръща срещу медиите, които са обвинявани, че "прикриват" новината и не отдават чест на учения.

Няколко журналисти отговориха на критиците в Twitter, че "мълчанието" не се дължи на цензура, а на това, че проверката им не е дала резултат.

"Все още изчакваме за потвърждение, преди да обявим някого за мъртъв. Ако не говорим за това, причината е, че нямаме потвърждение. Няма да напишем, че някой е починал, без да сме сигурни. Имало е подобни издънки и повярвайте ми, това е последното нещо, което една медия би искала да направи. Става въпрос за уважение", казва Уилиам Одюро от Le Monde в реплика на поредното обвинение срещу "мейнстрийм медиите".

Сайтът, който първи обяви новината, твърди, че я е получил от Жерар Гийом - сътрудник на Люк Монтание.

Журналистът Беноа Загдун от France Info обаче казва в Twitter, че никой не може да потвърди със сигурност дали това е вярно: "Нито един сигурен източник не обявява и не потвърждава смъртта на Люк Монтание. Нито семейството му, нито близките му. Не е проблемът, че не сме опитали да получим информация. Смъртта на Люк Монтание не е доказана. Накратко - не е информация".

Проблемът с проверката на достоверността е в самия източник - от няколко години насам France Soir е платформа за всевъзможни конспиративни теории и новини със съмнителна достоверност, а екипът на AFP за проверка на фактите многократно е описвал неверните твърдения в статиите им - особено по време на пандемията.

Сайтът е собственост на 56-годишен предприемач на име Ксавие Азалбер, който не работи с редакция от професионални журналисти, а с двайсетина постоянни "сътрудници", включително "читатели, експерти в своята област, учени, адвокати и журналисти". Covid-19 е основната тема на France Soir в последните 2 години, като антиваксърството и скептицизмът спрямо пандемичните мерки са ключовото им послание.

Самият Люк Монтание често защитаваше радикални и недоказани теории в науката и от години е смятан за спорна фигура в научната общност.

В България той винаги ще остане популярен заради ролята си в защита на петте медицински сестри, които бяха арестувани в Либия през 1999 г. и бяха подложени на мъчения и осъдени след обвинение в заразяване на стотици деца с вируса HIV.

Българките бяха освободени с решаващата намеса на френското правителство едва през 2007 г.

Но през 2009 г., година след като получи Нобелова награда, Люк Монтание провокира смут, след като обяви, че добрата имунна система на човека е достатъчна, за да го предпази от заболяване със СПИН. По-късно той се обяви в подкрепа на теорията за паметта на водата - въпреки научното й опровержение - разработена през 1988 г. от Жак Бенвенист, когото той нарича "Галилео на съвремието".

През 2017 г. Монтание отново провокира скандал във Франция, след като се обяви против задължителните ваксини в страната и дори твърдеше, че "малко по малко ваксините ще отровят поколението, което идва след нас". Изказването му, разминаващо се с данните във всички досегашни епидемиологични изследвания, накара 106 изследователи и лекари от Франция да съставят отворено писмо, в което го призоваваха да се въздържа от подобни безотговорни позиции.

В крайна сметка - информационната война по време на пандемията и поставянето под съмнение на всички непроверени твърдения доведоха до това, че новината за смъртта на Монтание не успя да премине "теста за достоверност" в продължение на два дни...Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023