Мистерията с отровените момичета в Иран: Скандалът е новата заплаха за режима Снимка: © Getty Images

Ислямисткият режим в Иран не спира да се тресе от скандали - а този изглежда най-озадачаващ, сякаш излязъл от страниците на криминален политически трилър.

Хиляди семейства в Техеран и други градове в страната излязоха на протести заради подозрението, че някой умишлено трови дъщерите им в училищата.

Странните заболявания започват още в края на 2022 г., когато 18 ученички от град Ком се разболяват и са приети в болница със симптоми на отравяне. Оттогава досега са подадени над 1000 сигнала за внезапно заболяване на децата - проблеми с дишането, гадене, световъртеж и преумора.

Никой не може да разбере какво стои зад тази вълна от здравословни проблеми. Но със сигурност тя се превръща в проблем на централната власт.

Една от масово разпространяваните хипотези е, че децата са обект на целенасочени нападения от страна на религиозни фундаменталисти - като "наказание" за бунта на жените в Иран след убийството на Махса Амини и протестите срещу насилието на моралната полиция.

Случаите на отравяне се установяват най-често в училищата, които са посещавани само от момичета. Ученичка от град Шахрияр край Техеран разказва пред BBC, че в класната стая се усетило "нещо много странно - толкова неприятно, като гниещ плод, но много по-остро като миризма".

На следващия ден повечето от децата са се почувствали зле и не са дошли на училище. Заболяла е и учителката им по английска литература. Повечето от пациентите със симптоми са се възстановили за 24 часа, но са останали стресирани от преживяването. Още повече - директорката и класните им ръководители ги инструктирали да не говорят за това, което се е случило.

Инцидентите в Иран повтарят сходен инцидент с подозрителни отравяния в училища в Афганистан между 2009-2012 г., които също не са разследвани адекватно и остават неразкрити.

За разлика от талибаните в Афганистан - в Иран досега не е имало случаи на целенасочена агресия срещу образованието на жените и момичетата от страна на религиозните екстремисти.

Сега върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова "властите да се заемат сериозно с проблема с отравянията на ученици".

"Това е непростимо и голямо престъпление. Извършителите на това престъпление трябва да бъдат наказани жестоко", казва Хаменей, с което също допринася за подозренията, че атаките са целенасочени.

Изказването му идва на фона на поредния случай на заболяване на десетки ученици в различни градове в страната - 39 в северозападното селище Шандерман, още 30 в северозападния град Кочан и още 16 души в близкия до Кочан град Нейшабур.

Втората версия за инцидентите е, че те може да са свързани с психологически причини. Британският проф. Саймън Уесли от Кингс Колидж Лондон коментира, че някои "ключови епидемични фактори" го карат да смята, че не става дума за поредица от отравяния, а за "масово социогенно заболяване" - симптомите на предполагаема болест се появяват сред множество хора от една група без явна биомедицинска причина.

Той посочва бързото възстановяване на оплакващите се момичета и фактът, че в повечето случаи се разболяват само ученици (а не възрастни) като странни детайли.

Симптомите, които те изпитват, са реални, но са провокирани от тревожност, а не от отравяне, предполага той. Ускореният пулс, отпадналостта, пребледняването, свиването на стомаха, треперенето са симптоми, които може да характеризират както инфекция и отравяне, така и масова тревожност.

Уесли твърди, че подобни случаи са засичани през 1990 г. в Косово и през 1986 г. в окупираните селища по Западния бряг. И тогава не са засечени биомедицински причини за оплакванията от необяснима болест, поради което експертите решават, че тя може да е предизвикана от психологични причини.

Противоречивите реакции се задълбочават и заради опитите на някои консервативни политици в Иран да заглушат всякакви опити за публични дискусии по темата.

Протести, Иран Иран се надига отново 40 дни след екзекуцията на двама протестиращи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024