Иран се надига отново 40 дни след екзекуцията на двама протестиращи Снимка: © Getty Images

Протестите в Иран срещу репресивния режим в страната са възобновени в няколко от големите градове в страната, предава The Guardian. Клипове от столицата Техеран и други градове като Арак, Исфахан, Изех и Карадж, публикувани в социалните мрежи, показват множество хора по улиците, които са се включили в демонстрациите. На места има засилено полицейско присъствие.

Новото надигане на недоволство в четвъртък срещу петък съвпада с 40-те дни, които изминаха, откакто Иран екзекутира двама мъже по обвинения, че са свързани с организацията на протестите, започнали миналата година след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Момичето бе задължано от т.нар. нравствена полиция в Иран по обвинение, че не носи правилно хиджаба си. Тя загина в ареста. Вълненията тогава обхванаха цялата страна, продължижа близо месец, прерастнаха в бунт срещу властите и доведоха до репресии, арести и екзекуции на хора, противопоставили се на режима.

Във възобновените демонстрации сред антиправителствените скандия звучи и "Смърт на диктатора!", насочени срещу аятолах Али Хаменей. Кадри, разпространени онлайн, показват горяща пътна блокада в град Санандадж, предаде Associated press, но агенцията добавя, че не видеата не могат да бъдат веднага независимо проверени, защото са замъглени и с лошо качество.

Иранските държавни медии не признаха веднага за новата вълна протести. Имаше и момент на затихване на демонстрациите през последните седмици, които отчасти се дължат на екзекуциите и репресиите от страна на властите. Съобщава се, че все пак са се чували недоволни викове през нощта в някои градове в страната.

Възпоменанията на мъртвите на 40-ия ден е разпространена традиция в Иран и страни от Близкия изток. Подобни поводи могат да се превърнат в циклични конфронтации между все по-разочарованата общественост и силите за сигурност, които използват от своя страна все по-голяма сила, за да потиснат недоволството, пише "Гардиън".

Откакто започна протестното движение в Иран през миналия септември, поне 529 души са били убити, а над 19 700 души – задържани, показват данни на защитници на правата на човека.

Иран от месеци не съобщава обобщени данни за жертвите, въпреки че правителството изглежда призна, че е извършило „десетки хиляди“ арести по-рано този месец.

Протестите в Иран, започнали миналата година, са най-мащабните обществени сътресена сред Ислямската революция от 1979 г. На 11 февруари тази година се навършиха 44 години от завършването ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024