Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже Снимка: © Getty Images

Чудесен маркетингов ход за всеки автор е да пише и публикува под псевдоним. Мистерията около това кой стои зад книгата привлича още повече интерес и „вдига акциите“ на писателя, след което той може спокойно да разкрие самоличността си и вече автоматично да е станал известен.

Джонатан Суифт е криел дори от собствения си издател кой точно пише „Пътешествията на Гъливер“. Бенджамин Франклин е публикувал статии във вестници под псевдоним. Сестрите Бронте слагаха три различни имена под творбите си от Викторианската литература. Прочутата Луиза Мей Олкът е публикувала под псевдонима А.М. Барнард, а Джоан Роулинг претендираше, че е Робърт Галбрайт.

Най-известната нова писателка, която доскоро отказваше да разкрие самоличността си, е испанката Кармен Мола. Но понякога реалността е дори по-странна от измислицата в литературата – оказа се, че авторката на криминалните трилъри за детектив Елена Бланко не е нито жена, нито е един човек.

Мола спечели най-доходоносната награда за литература в света – испанската „Planeta de Novela“, която носи 1 милион евро. По време на церемонията, на която бе отличен романът ѝ „Звярът“, на сцената излязоха трима мъже. Телевизионните сценаристи Агустин Мартинес, Хорхе Диас и Антонио Мерсеро шокираха гостите в залата, сред които бяха крал Фелипе и кралица Летисия, обявявайки, че Кармен са самите те.

Триото попадна под светлините на прожекторите не само в страната, а по целия свят – събитието беше отразено от най-големите медии. Приятелите разкриха, че през 2017 са решили да обединят талантите си в писането на криминални трилъри, а женския псевдоним подбрали „случайно“.

Дълго време любителите на романите на Мола задаваха въпроса коя всъщност е авторката. В официалния си сайт „тя“ се описваше като родена в Мадрид писателка, която е в края на 40-те и майка на три деца. Преподава алгебра в училище, а криминалните романи пише в свободното си време. В сайта ѝ имаше и нейни снимки в гръб, но Кармен не показваше лицето си.

До момента Мола (или тримата сценаристи) е публикувала три романа - "Циганска сваба", „Пурпурната мрежа“ и „Момичето“. Главният персонаж в тях е полицейският инспектор Елена Бланко, описвана от издателите Penguin Random House като „самотна и особена жена, любителка на караокето и секса в джипове“.

Книгите на авторката привличат десетки хиляди читатели заради напрежението и бруталните убийства, пише El Mundo. Романите ѝ са преведени на 11 езика и се адаптират за телевизия от две студиа.

Мола спечели наградата „Planeta de Novela“ с все още непубликувания си роман „Звярът“, разказващ за сериен убиец, преследван от журналист, полицай и млада жена. Действието се развива през 1834 г. по време на епидемия от холера.

Испанските медии сравняваха авторката с прочутата италианка Елена Феранте, чиито книги „Изгубената дъщеря“ и „Дни на самота“ са екранизирани.

Новината, че Кармен Мола всъщност е измислица, зад която стоят трима мъже, шокира много автори по света. Повечето отзиви са позитивни, но сценаристите срещат и критики.

Беатрис Химено, която е автор, отявлен феминист и бивш директор на Женския институт в Испания, описа триото като „измамници“. „С това, че използват женски псевдоним, тези хора са изградили фалшив профил, целящ привличане на читатели и внимание от журналисти“, пише тя в Twitter.

През 2020 Женският институт включи книгите на Мола в секцията си „литература за феминистки“, където попадат още канадката Маргарет Атууд и испанката Ирене Вайехо.

Един от сценаристите зад псевдонима на Мола – Антонио Мерсеро – е син на един от най-добрите режисьори в страната, който носи същото име. Агустин Мартинес е известен с работата си по продукциите „Момичето от вчера“ и „Крематориум“, а Хорхе Диас е ТВ-ветеран, работил по сценария на хитовия сериал „Hospital Central“.

„И тримата загубихме родителите си и посвещаваме наградата на тях“, казаха сценаристите на сцената.

Кармен Мола продължава да фигурира като един от писателите в сайта на издателя Penguin Random House. Следващият ѝ роман „Майките“ – четвърта част от поредицата за Елена Бланко – ще излезе през пролетта на 2022 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024