Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже Снимка: © Getty Images

Чудесен маркетингов ход за всеки автор е да пише и публикува под псевдоним. Мистерията около това кой стои зад книгата привлича още повече интерес и „вдига акциите“ на писателя, след което той може спокойно да разкрие самоличността си и вече автоматично да е станал известен.

Джонатан Суифт е криел дори от собствения си издател кой точно пише „Пътешествията на Гъливер“. Бенджамин Франклин е публикувал статии във вестници под псевдоним. Сестрите Бронте слагаха три различни имена под творбите си от Викторианската литература. Прочутата Луиза Мей Олкът е публикувала под псевдонима А.М. Барнард, а Джоан Роулинг претендираше, че е Робърт Галбрайт.

Най-известната нова писателка, която доскоро отказваше да разкрие самоличността си, е испанката Кармен Мола. Но понякога реалността е дори по-странна от измислицата в литературата – оказа се, че авторката на криминалните трилъри за детектив Елена Бланко не е нито жена, нито е един човек.

Мола спечели най-доходоносната награда за литература в света – испанската „Planeta de Novela“, която носи 1 милион евро. По време на церемонията, на която бе отличен романът ѝ „Звярът“, на сцената излязоха трима мъже. Телевизионните сценаристи Агустин Мартинес, Хорхе Диас и Антонио Мерсеро шокираха гостите в залата, сред които бяха крал Фелипе и кралица Летисия, обявявайки, че Кармен са самите те.

Триото попадна под светлините на прожекторите не само в страната, а по целия свят – събитието беше отразено от най-големите медии. Приятелите разкриха, че през 2017 са решили да обединят талантите си в писането на криминални трилъри, а женския псевдоним подбрали „случайно“.

Дълго време любителите на романите на Мола задаваха въпроса коя всъщност е авторката. В официалния си сайт „тя“ се описваше като родена в Мадрид писателка, която е в края на 40-те и майка на три деца. Преподава алгебра в училище, а криминалните романи пише в свободното си време. В сайта ѝ имаше и нейни снимки в гръб, но Кармен не показваше лицето си.

До момента Мола (или тримата сценаристи) е публикувала три романа - "Циганска сваба", „Пурпурната мрежа“ и „Момичето“. Главният персонаж в тях е полицейският инспектор Елена Бланко, описвана от издателите Penguin Random House като „самотна и особена жена, любителка на караокето и секса в джипове“.

Книгите на авторката привличат десетки хиляди читатели заради напрежението и бруталните убийства, пише El Mundo. Романите ѝ са преведени на 11 езика и се адаптират за телевизия от две студиа.

Мола спечели наградата „Planeta de Novela“ с все още непубликувания си роман „Звярът“, разказващ за сериен убиец, преследван от журналист, полицай и млада жена. Действието се развива през 1834 г. по време на епидемия от холера.

Испанските медии сравняваха авторката с прочутата италианка Елена Феранте, чиито книги „Изгубената дъщеря“ и „Дни на самота“ са екранизирани.

Новината, че Кармен Мола всъщност е измислица, зад която стоят трима мъже, шокира много автори по света. Повечето отзиви са позитивни, но сценаристите срещат и критики.

Беатрис Химено, която е автор, отявлен феминист и бивш директор на Женския институт в Испания, описа триото като „измамници“. „С това, че използват женски псевдоним, тези хора са изградили фалшив профил, целящ привличане на читатели и внимание от журналисти“, пише тя в Twitter.

През 2020 Женският институт включи книгите на Мола в секцията си „литература за феминистки“, където попадат още канадката Маргарет Атууд и испанката Ирене Вайехо.

Един от сценаристите зад псевдонима на Мола – Антонио Мерсеро – е син на един от най-добрите режисьори в страната, който носи същото име. Агустин Мартинес е известен с работата си по продукциите „Момичето от вчера“ и „Крематориум“, а Хорхе Диас е ТВ-ветеран, работил по сценария на хитовия сериал „Hospital Central“.

„И тримата загубихме родителите си и посвещаваме наградата на тях“, казаха сценаристите на сцената.

Кармен Мола продължава да фигурира като един от писателите в сайта на издателя Penguin Random House. Следващият ѝ роман „Майките“ – четвърта част от поредицата за Елена Бланко – ще излезе през пролетта на 2022 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024