Интервюто на президента Румен Радев пред Българското национално радио в неделя и критиките му към досегашното управление на ГЕРБ предизвикаха мигновен отговор от страна на партията на Бойко Борисов.

Бившият външен министър Даниел Митов атакува държавния глава с думите: „Той се опитва предизборно да лъже всички едновременно – на едните да казва, че е прозападен, на другите – че е проруски, на трети се обръща и намигва към Дубай през назначение в служебния кабинет. В крайна сметка да държи в плен българските институции“.

Радев: Не съм аз този, който пусна руските шпиони у нас и защитаваше руските проекти

Отговорът на Митов идва след обвиненията на президента, че именно управлението на Борисов е допуснало „безнаказано“ на българска територия руски шпиони и агенти на московските служби, а доскорошното правителство е защитавало руски икономически интереси у нас.

За „намигването към Дубай“ бившият външен министър има предвид Елена Фичерова-Караиванова – една от учредителките на партията на Васил Божков „Българско лято“, която е предложена да оглави политическия кабинет на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. „Тя изобщо не е регистрирана като кандидат“, каза по-рано през деня Радев.

„С оглед интервюто на президента Радев – аз изведох две точки. Когато му бе зададен въпрос защо е скрил декларацията на Б-9, започна да разсъждава върху моето емоционално състояние. Бил съм афектиран, че не ме е назначил за посланик в Румъния. Искам да му отправя послание – г-н Радев, много ви благодаря, че не подписахте този указ. Това е една от най-големите услуги, които някой ми е правил в последно време. И тогава, и сега знаех, че не отговарям на вашите критерии за посланик, защото нямам картонче за агент на Държавна сигурност“, обвини Митов президента в проруски настроения.

„Второ, като нямаш аргументи, се опитваш да атакуваш лично политическия си опонент и да гадаеш каква е личната му мотивация. Ще продължаваме да му задаваме въпроси – защо и до ден днешен, г-н президент, криете декларацията на Б-9 и какво целите с това криене? Защо не сте заели позиция по случая Навални? Защо не сте заели категорична позиция за шпионската мрежа, която е действала в полза на Русия?“, попита Митов.

Преди няколко дни Радев беше подложен на критики, след като участва във формата Б-9, на който президентите на няколко страни приеха декларация, с която осъждат „саботажите на Русия на територията на страни от НАТО“. Те посочиха конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и други подобни инциденти в България.

В публикуваното на сайта на президентската администрация съобщение обаче не се споменава нито веднъж Русия и осъждането на саботажи на българска територия. В същото време документът е приет и с подписа на Радев. В интервюто за БНР държавният глава избегна категоричен отговор на въпроса защо е „скрил“ декларацията.

„Президентът обясни, че едва ли не българското правителство е позволило съществуването на шпионската мрежа и действията на агенти на ГРУ, включително отравянето на Емилиян Гебрев. Искам да попитам – и британското правителство ли е позволило отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря?“, каза Митов. „И британското правителство ли е позволило отравянето на Литвиненко преди години? Чешкото правителство ли позволи взривяването на складове от ГРУ?“.

„Шпионските мрежи действат против волята на националните правителства и когато бъдат разкрити, то тогава съответните институции, включително и държавният глава, са длъжни да заемат ясна и категорична позиция, а не да шикалкавят“, твърди бившият външен министър.

Митов твърди, че съдейки по състава на служебното правителство, може да се допусне, че „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП са били в „някаква координация с президента по време на консултациите за съставяне на кабинет“.

Радев критикува пред БНР и липсата на актуализация на бюджета, като обвини предходното правителство, че е „абдикирало“. Според бившия социален министър Деница Сачева – това е „смешен плач“, защото плащанията били гарантирани

„В краткия мандат на 45-ия парламент президентът нито веднъж на призова за актуализация на бюджета, а искаше само промени в Изборния кодекс. Ако предложеното от нас правителство беше прието, щяхме да имаме първа задача актуализация на бюджета. Въпреки липсата му, 12 часа след встъпването си в длъжност, служебното правителство внезапно е намерило 318 милиона лева за надбавки на пенсионерите. Искам да попитам: Купува ли Радев гласовете на българските пенсионери, като им обеща надбавки чрез служебния кабинет?“, попита Сачева.

Кабинетът обяви, че ще удължи мярката за подкрепа на пенсионерите с 50 лв. на човек поне до края на мандата си – тоест, със сигурност до края на юли.

След като Радев обвини бившите управляващи за Плана за възстановяване и развитие, Сачева заяви, че като не са се приели „6-те проекта на Радев, за които лобира, това не е причина да казваме, че планът не е добър“.

Държавният глава заяви, че е предложил план за създаване на система за медицинска помощ с хеликоптер на стойност 80 млн. лв., но идеята му не е била включена, а вместо това в плана имало 2 млрд. лв. за саниране на блокове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности