Снимка: © Министерски съвет

Руският посланик Елеонора Митрофанова е провел среща с премиера Кирил Петков, съобщи официалният сайт на Министерски съвет.

Министър-председателят призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя, гласи още съобщението.

Петков е изразил и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското правителство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България:

Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, подчертал е той.

Премиерът е настоял посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. "Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък" и "призова за спиране на войната и връщане към диалога", се казва още в написаното на сайта на Министерски съвет.

За срещата първо се разбра, след като учителят Емил Джасим сподели снимка на колата на посолството пред сградата на Министерски съвет, а впоследствие в 4:24 репортер на "Булевард България" потвърди, че Митрофанова е била в превозното средство, след като я видя на кръстовището на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

На 1 март Facebook-профилът на посолството обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги".

Митрофанова сравни войната в Украйна с освобождението на България

Ден по-късно МНВР обяви двама други служители на посолството за "персона нон грата" и изрази протест срещу публикуването на обидни публикации от дипломатическото представителство, оглавявано от Митрофанова.

""Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред", каза говорителят на МВнР на брифинг.

На 2 март главният прокурор Иван Гешев обяви, че е разкрит случай на нерегламентирана разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. Елеонора Митрофанова отказа да се яви на поисканата в същия ден среща в МНвР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова заплаши да затвори Руското посолство в София с ултиматум

Кирил Петков поиска тя да оттегли нотата си заради "необходимостта от диалог"

Нов трус в ИТН: Заместникът на Тошко Йорданов - Виктория Василева - напуска парламента

Василева ще се откаже от депутатския си мандат още преди края на 47 НС

Рашков защити решението за съкращаване на броя руски дипломати в България

Решението е обсъждано на няколко заседания, преди да влезе в сила

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ

Гърция харчи над 2% от своя БВП за разходи по националната отбрана

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът обвини кабинета в "паралелен механизъм" за вземане на решения

Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

ГЕРБ, ДПС и БСП помогнали за подписка със 110 000 гласа