Доростолският митрополит Амвросий е починал на 78-годишна възраст, съобщават от Светия синод на Българската православна църква.

"С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.
Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните", се казва в съобщението на патриаршията.

В началото на август стана ясно, че митрополит Амвросий и протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков са приети в болницата в Силистра и са дали положителни проби за коронавирусна инфекция.

Последната информация на "24 часа" от 11 август посочваше, че двамата са били в добро състояние, но лечението на белодробните заболявания е продължавало.

„Приехме го преди 18 дни, но вчера състоянието му рязко се влоши и днес той почина“, казва пред БНР д-р Даниела Костадинова от МБАЛ Силистра. По думите й, митрополит Амвросий е имал и множество хронични заболявания.

Роден през 1942 г. със светското име Александър Парашкевов, дядо Амвросий беше избран за митрополит на Доростолската епархия на 17 януари 2010 г. През 2013 г. той временно пое управлението и на Варненската митрополия след внезапната смърт на митрополит Кирил.

"Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей", се казва в съобщението на Синода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът