Митрополит Амвросий почина след боледуване от Covid-19

Доростолският митрополит Амвросий е починал на 78-годишна възраст, съобщават от Светия синод на Българската православна църква.

"С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.
Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните", се казва в съобщението на патриаршията.

В началото на август стана ясно, че митрополит Амвросий и протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков са приети в болницата в Силистра и са дали положителни проби за коронавирусна инфекция.

Последната информация на "24 часа" от 11 август посочваше, че двамата са били в добро състояние, но лечението на белодробните заболявания е продължавало.

„Приехме го преди 18 дни, но вчера състоянието му рязко се влоши и днес той почина“, казва пред БНР д-р Даниела Костадинова от МБАЛ Силистра. По думите й, митрополит Амвросий е имал и множество хронични заболявания.

Роден през 1942 г. със светското име Александър Парашкевов, дядо Амвросий беше избран за митрополит на Доростолската епархия на 17 януари 2010 г. През 2013 г. той временно пое управлението и на Варненската митрополия след внезапната смърт на митрополит Кирил.

"Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей", се казва в съобщението на Синода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024