Митрополит Йоан оттегли подкрепата си от спорна наредба, прокарана от Николай Пловдивски Снимка: © Варненска митрополия

Напрежението около касирания избор за нов Сливенски митрополит провокира още по-сериозен смут в Светия Синод.

Седмица след като Синодът прие нова спорна наредба, с която отнема правото на местните свещеници и миряни сами да определят своите избраници за владика, Варненският митрополит Йоан оттегли първоначалната си подкрепа за нея.

"Ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки. Такова едно прибързано решение, което предизвика голямо смущение сред църковния народ, беше приетата на заседанието на Св. Синод на БПЦ–БП на 24 февруари т.г. „синодална наредба“. По нея се произнесоха авторитетни юристи и други специалисти, които констатираха сериозни проблеми с оглед на досегашната практика, на Устава на БПЦ–БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че подобна наредба не може да бъде приета и приложена", се казва в позицията на Варненския митрополит Йоан.

Тя е подписана и от Врачанския митрополит Григорий, като те вече се присъединяват към други трима противници на наредбата - ловчанския митрополит Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил.

Отрицателно становище срещу нея има и от страна на митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия, който дори заговори за политически натиск върху Светия синод.

Митрополит Йоан е временно управляващият Сливенската епархия след смъртта на 84-годишния Йоаникий през януари 2024 г.

Под негово ръководство се организираха и изборите за нов митрополит, които обаче бяха обжалвани от участници в изборното събрание заради предполагаеми злоупотреби при гласуването и заради скандал с църковни имоти, за които е отговарял фаворитът във вота.

Недоволство от гласуването имаше и в Светия синод, в който влиянието на Пловдивския митрополит Николай в момента е най-силно. Неговият заместник Арсений беше кандидат за Сливенски митрополит, но местното събрание дори не го допусна до финалния списък от две имена, от които Синодът трябва да определи избраник.

"Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението", коментира няколко дни по-късно митрополит Йосиф, който се противопоставя на действията на лобито около митрополит Николай.

Така или иначе - Синодът касира изборите за Сливенски митрополит, но и гласува наредба, с която си присвоява правото да избира всеки следващ свой член, без да даде възможност на клириците и миряните да гласуват.

"Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви", се казваше в позицията на Йосиф.

Недоволство изрази и архимандрит Никанор, който предупреди, че ако Синодалната наредба за избор на митрополити остане в сила "Българската православна църква ще бъде приватизирана" и "ще се превръне в собственост на осем съдружници - членове на Св.Синод, които оттук насетне ще се разпореждат с всичко и с всеки от нас само по своя воля, без да се съобразяват с никого и с нищо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024