Въпреки кризите: европейските граждани продължават да ценят високо членството си в ЕС и остават оптимисти за бъдещето на съюза.

Това показват данните в новото изследване "Евробарометър" на ЕС, 6 месеца преди изборите за нов Европейски парламент.

  • Над 72% от хората смятат, че родината им има полза от това, че е част от Европейския съюз - и то най-вече защото той допринася за поддържането на мира и сигурността.
  • Демокрацията е най-скъпата ценност на мнозинството от европейските граждани, докато за българите това е "свободата на движение".
  • Справянето с бедността, опазването на общественото здраве и климатичните промени трябва да са топ приоритетите за Европейския парламент според анкетираните.
  • 60% от гражданите смятат, че бъдещето пред ЕС е оптимистично, като при младите европейци този дял достига до 66-67%.

73% от европейските граждани се опасяват, че стандартът им на живот ще се влоши през следващата година. Това е много висок дял, но все пак намалява в сравнение с отговорите от сходно изследване през март 2023 с 6 процентни пункта.

Почти половината запитани казват, че вече усещат ефекта от поредицата от кризи заради намаляващия обем на стоки и услуги, които могат да си позволят с доходите си.

По-интересното е, че двама от всеки трима европейски граждани между 15 и 39 г. са оптимисти за бъдещето на ЕС. При по-възрастните хора и онези, които изпитват трудности да плащат сметките си, този дял спада.

Делът на хората с положително мнение за ЕС също е по-висок при младежите (50%) в сравнение със средното ниво във всички възрастови групи (45%).

България е сред държавите с по-скоро оптимистична нагласа за бъдещето на ЕС (56% от респондентите) и с мнозинство на хората, които смятат, че страната е спечелила от членството си в съюза (57%).

  • Делът на българите, които осъзнават ползите от ЕС, обаче е относително нисък на фона на други страни като Литва (94%), Ирландия и Люксембург (93%) или Малта (92%).
  • По този показател общественото мнение в България стои по-близо до Австрия (55%) и Италия (57%).

Проблемът, който се вижда при България, е много ниският дял на младите хора (15-24 г.) с нагласа да гласуват на следващите европейски избори.

Положителен отговор дават само 25% от тях, докато средно в ЕС този дял е 56% при най-младата група.

Вероятността за гласуване се увеличава при българите в активна работна възраст, но леко спада след 55-годишна възраст. За сравнение - европейците в пред- или пенсионна възраст са най-склонни да гласуват за Европарламент.

70 на сто от европейците вярват, че ЕС оказва влияние върху всекидневния им живот. Този дял е по-висок сред хората, които смятат, че членството в съюза е нещо добро и важно.

В България 61% от хората отговарят положително на този въпрос, докато 36% не виждат как действията на европейските институции влияят върху всекидневието им.

Колкото повече хората следят новините за политиката в ЕС, толкова по-висока е и осъзнатостта им за ефекта от нея върху собствения им живот.

Въпросът "Коя от следните ценности трябва да бъде защитавана приоритетно от Европейския парламент" показва разделението на общественото мнение в България и средното ниво в ЕС.

Докато българите оценяват свободното движение най-високо, следвано от върховенството на закона и солидарността между членовете в ЕС, повечето европейци (най-вече в страни като Германия и Швеция) подреждат ценностите си различно: 1) демокрация, 2) защита на човешките права в ЕС и по света, 3) свобода на словото и мисълта.

Вижда се и доста висок дял на хората (26% в България при 17% в ЕС), които искат ЕП да се занимава с уважение на националните идентичности, култури и традиции в отделните страни.

По-близки са обаче мненията по въпроса "Кои от следните теми искате да бъдат решавани с приоритет от ЕП" - нещо, което отразява тревогите на хората заради инфлацията и обедняването.

Справянето с климатичните промени стои много по-ниско в българските теми в сравнение с останалите страни от ЕС.

Водещият мотив за гласуване и в ЕС, и в България е желанието да се подкрепи определена политическа сила.

В ЕС като цяло обаче има доста по-висока осъзнатост, че гласуването е дълг на всеки гражданин.

Изследването е направено между 27 септември и 25 октомври 2023 г. в България сред 1038 респонденти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024