Видеоклип отново призовава да "изберете Русия", където има свободни жени, евтини коли и работа Снимка: © YouTube/Screenshot

Животът в Русия отново е в центъра на "рекламно" видео, което показва какви плюсове са се появили, след като хиляди напуснаха страната в резултат на обявената там частична мобилизация. С обещания за по-малко задръствания, евтини коли, повече кариерно развитие и жени, клипът осмива тези, които са си тръгнали от страната.

Видеото, озаглавено "Къде е най-доброто място за живеене? Изберете Русия", стана голям хит в руските социални мрежи. То се разпространява и от руски канал за пропаганда в платформите YouTube и руската ВКонтакте макар да не е ясно кой точно е неговият автор.

"Социалната" реклама започва с преувеличеното твърдение, че "най-доброто място за живеене през 2022 г. е Русия" и след това започва да изрежда още по-абсурдни аргументи в негова подкрепа.

Първият такъв е това, че в страната има "хиляди свободни красавици", които чакат да бъдат поканени на среща. Споменава се още, че трафикът по пътищата е намален и няма задръствания, нито тълпи в градското метро.

Видеото осмива и километричните опашки от хора и автомобили на граничния пункт Горни Ларс с Грузия, които се образуваха, след като президентът Владимир Путин обяви "частичната" военна мобилизация в Русия.

"Планирате да си купите кола? Казват, че в Горни Ларс има отстъпки за заминаващите", се казва в клипа.

Освен успешен любовен живот, рекламата промотира и добрите възможности за "бързо кариерно развитие и лесно закупуване на собствен дом". Тя приканва зрителите да актуализират автобиографиите си и да заемат мястото на някой, който е заминал да "изгражда кариера в Казахстан или Монголия".

Авторите обвиняват избягалите от страната в това, че "масово" са изоставили домашните си любимци и много животни си търсят нов дом.

Всички тези аргументи са в подкрепа да "изберете Русия", която според рекламата предлага "не живот, а приказка".

Нова реклама, но с познат "почерк"

Макар видеоклипът да стана популярен в социалните мрежи през последните седмици това не е първият път, в който реклама - появила се отникъде - промотира живота в страната.

През юли друга англоезична реклама казваше, че е "време да се преместите в Русия", а аргументите в подкрепа на това бяха, че там има красиви жени, евтин газ, водка и икономика, която може да издържи тонове санкции.

Прилики между двете произведения има не само в посланията, а и в самата видеопродукция. Тя е сглобена от кадри със свободен лиценз за ползване и това е и една от причините някои зрители да се чудят дали клипът е пародия на руските ценности или наистина е автореклама.

Вместо автентични кадри от Москва, каквито биха били удачни за една истинска реклама, тази разчита на такива, които са безплатни и лесно откриваеми в интернет.

А ако и това видео не ни убеди "да изберем Русия", опитите може да не спрат и да се появи и следващо. Макар формулата вече да е повече от ясна - безплатни кадри, нискобюджетен монтаж и възхваляване на кремълски идеали, които дори руснаците ще намерят за абсурдни. Или пък не.

Видеоклип, озаглавен "Време е да се преместите в Русия", рекламира Русия с евтин газ и водка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022