Само 56 депутати от ГЕРБ-СДС и 21 от ДПС решиха да гласуват "за" предложението на Асен Балтов за Covid-сертификатите в Народното събрание.

63 души от "Продължаваме промяната" гласуваха против предложението, а трима се въздържаха - най-голямата парламентарна група беше предупредила още в четвъртък, че няма да подкрепи искането на ГЕРБ, а ще остави въпроса за решаване на по-късен етап.

Опитът на Балтов беше да го прокара чрез промените в правилата на Народното събрание, в които се урежда въпросът за дистанционното участие на депутати под карантина заради Covid-19.

12 гласа "въздържал се" дойдоха и от "Демократична България", които иначе се обявиха за въвеждането на зеления сертификат в Народното събрание.

"Макар заповедта на министъра за ковид сертификата да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на на тежка липса на морал да не се съобразим с това изискване на територията на българския парламент", каза Александър Симидчиев от ДБ.

От "Демократична България" обвиниха ГЕРБ в манипулация на дебата и заявиха, че ще внесат собствени текстове, с които зеленият сертификат да стане задължителен за достъп до сградата на НС. Божидар Божанов, който е сред гласувалите "въздържал се", пише следното:

"Парламентът обсъжда предложение на ГЕРБ за редакция на правилата за дистанционно участие в заседания. ГЕРБ опитаха да изкарат, че гласуваме "за" или "против" зелен сертификат за достъп до Народното събрание. Аз гласувах "въздържал се", защото предложението всъщност не въвеждаше това, което твърдят ГЕРБ. Въвежда право на дистанционно участие за хора без зелен сертификат, без да въвежда ограничения. От Демократична България подготвихме проект на решение, който ще внесем в бърз порядък", казва той.

21 от всички 25 депутати на "Има такъв народ" гласуваха "против". Всички 13 от "Възраждане" също гласуваха против.

Само 6 души от групата на БСП участваха в гласуването на тази точка, като петима бяха "против", а един - въздържал се.

Георги Михайлов от БСП - лекар по професия и бивш болничен директор - обяви, че групата не е против сертификатите, а против начина, по който са въведени от Стойчо Кацаров.

Часове по-късно ГЕРБ изненадващо реши да внесе предложение за отмяна на всички задължителни сертификати, които в момента важат за ресторанти, молове, кина, театри и др.

"Искаха, но нямаха желание": Без задължителни Covid-сертификати за достъп до 47 НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%