Модел съди фестивала в Кан за 100 хил. евро заради инцидент на червения килим Снимка: © Getty Images/На снимката е Кели Роуланд и охранителка на фестивала

Украинският модел Сава Понтийска е подала жалба срещу организаторите на филмовия фестивал в Кан, след като самата тя твърди, че жена от охраната ѝ е посегнала на червения килим.

Въпросният инцидент е заснет на видео, което беше разпространено в социалните мрежи, като само в TikTok има над 16 млн. гледания. На него се вижда как Понтийска е на върха на стъпалата към Фестивалния и конгресен дворец, когато жена охранител я обгръща с двете си ръце и започва да я избутва.

Двете влизат в кратко сборичкване и моделката пада на земята, след което се опитва да слезе обратно по стъпалата, но е спряна от още служители на охраната и отведена.

@pontyjska

Sava Pontyjska, Cannes Marcelo Mio premiere

♬ Нафтаґаз - Monrote

Понтийска, която е водещ на FashionTV, разказва пред британската обществена медия BBC, че е била "брутално" задържана, докато се опитвала да влезе в киното с билет за премиерата на филма "Марчело Мио".

Тя споделя, че в този момент се е уплашила и обвинява организаторите на фестивала за "физическо насилие и психологическа вреда".

В жалбата ѝ до съда се казва, че е била "брутално предизвикана от служител на охраната" пред очите на "хиляди хора". Моделката твърди, че репутацията ѝ е била накърнена и иска обезщетение в размер на 100 000 евро.

Организаторите на кино фестивала все още не са коментирали случая. Понтийска казва, че е търсила да се свърже с тях, за да поиска извинение, но така и не е получила отговор.

Охранителката, която е заснета да дърпа моделката на червения килим, беше разпозната от потребители в социалните мрежи и получи медийно внимание, тъй като се оказа, че е замесена в други подобни сцени на фестивала в Кан.

Певицата Кели Роуланд се оплака от лошо отношение към нея, като на видеа се вижда как изпълнителката от "Destiny's Child" участва в разгорещена размяна на реплики с въпросната дама по време на същата филмова премиера. По-късно Роуланд каза пред "Associated Press":

"Тази жена знае какво се е случило. Аз знам какво се е случило. Имам граници, които спазвам и това е всичко. И други жени присъстваха на този килим, които не приличаха на мен, и не им се скараха, не ги бутнаха и не им казаха да се махат. Аз отстоявах своите позиции, а тя смяташе, че трябва да отстоява своите", разказа певицата, вероятно намеквайки, че е станала жертва на форма на расизъм.

Охранителката е била част от подобни сцени и с други две знаменитости - доминиканската актриса Масиел Таверас и южнокорейската поп звезда Юна. Мнозина онлайн отбелязват, че всички тези популярни личности са все цветнокожи жени. Според някои става дума именно за дискриминация.

Фестивалът в Кан е известен с това, че има строги правила за гостите на червения килим. Изданието "The Hollywood Reporter" отбелязва, че макар да не е ясно от колко време въпросната охранителка работи на фестивала, е добре известно, че много от служителите на Фестивалния и конгресен дворец, заемат длъжностите си от години и са добре обучени,

То пише, че работата на охраната е да навигира движението на идващите гости и да настани всички на местата им до определения начален час за премиерата, а понякога това не е никак лесно, тъй като капацитетът някои от залите е над 2300 места. Все пак се дава известна свобода на актьорите, които преминават по червения килим - но предимно за тези, които участват в самите филми ил иса членовете на журито.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024