През май водещата световна марка за смарт устройства OPPO влезе официално на българския пазар чрез продуктово портфолио, разработено за нуждите на пазарa. Новината бе добре дошла поради факта, че компания е в топ 5 на производителите на смартфони в глобален мащаб и гарантира още по-голяма конкуренция и разнообразие за потребителите у нас.

От лична гледна точка брандът ми е познат като име от дълги години заради свързаността му със спорта. OPPO е официален партньор на футболната Шампионска лига, както и на двата най-големи тенис турнира в Европа – Уимбълдън и Ролан Гарос.

Затова и приятно се изненадах, когато разбрах, че ще имам възможност да изпробвам един от двата модела, с които OPPO дебютира в България – Reno11 F 5G. Телефонът се позиционира в средния клас със заявката за функционалности и компоненти, които могат да съперничат и на устройства от най-високия ценови клас.

Срещата ни с Reno11 съвпадна и с планирана ваканция в Гърция, където щях да имам отлична възможност да изпробвам пълноценно и на спокойствие смартфона.

Oppo 11

Тестът обаче започна още на софийска територия. Без да искам в планирането на пътуването се върнах към детските години, когато към морето тръгвахме още по тъмно, за да пътуваме максимално дълго на хлад. Климатиците в колите по онова време бяха някаква далечна мечта. В случая казусът е свързан с първото море като родители с две деца и опитът ни да „хванем“ на път максимално голяма част от дневния сън на едногодишния ни син.

Багажът бе приготвен по план, но онова, което не бях калкулирал бе поставянето на багажник за велосипед на тавана на семейния автомобил. Оказа се, че без многократно гледане на видео с инструкции в YouTube нямам шанс да наглася багажника. Точно тук дойде и първият ми реален досег с Reno11F.

Екранът е 6,7-инчов, 10-битов AMOLED като по официалната информация показва над 1 милиард цветове за естествено изглеждащи градиенти, които са съчетани с максимална яркост от 1100 нита.

Reno 11

И ако сухата информация не ви говори особено много, то моят практически тест бе дали в 5 часа сутринта, взирайки се в различни винтчета, стоящ на улицата, ще видя какво точно показват в така важното клипче. Е, не знам дали бе заради високата яркост или друга характеристика, но видях точно къде се поставят въпросните винтчета и пътуването можеше да започне. С колело на покрива.

Reno11 F 5G се предлага в два цвята. Единият е Ocean Blue с дизайн с блещукащи вълни и стъкловидно покритие. Аз получих за тест вариантът с Palm Green, при който изумрудени и тъмнозелени тонове се наслагват с фини искри.

За създаването на цвета се използва процес, при който малки искрящи кристали се градират на микроскопично ниво, за да се създаде покритие, което блести и в същото време изглежда меко и гладко. Целта е постигната.

Цветът и цялостната външна визия на смартфона определено е нещо, което може да спечели доста потребители.

Reno11 е и доста удобен за носене, било то в ръка или в джоб. Устройството е изработено изцяло от пластмаса, с тегло от 177 грама и е тънко едва 7,54 мм. Това е плюс в 99,9% от случаите, но ако верандата на гръцкия ви дом е с дървен под, на който дъските са с разстояние една от друга по-голямо от 7,54 мм, то тогава живеете в лек постоянен страх, че ще го изпуснете.

left

И ако мислите, че чак такъв карък не може да има, то ще ви кажа, че бъркате. Добрата новина бе, че Reno11 свети добре в тъмнината и с подръчни средства успяхме да го извадим.

Още по-приятна изненада бе, че падането не бе довело до никакви следи, което отговаря на обещанията на компанията за изключителна издръжливост.

Разбира се, основният тест сред красивите плажове на Ситония падна върху тройната камера с 64 МР и възможност за запис в 4К качество.

Основният сензор е 64-мегапикселов с обектив с 6 елемента и бленда f/1.7. Той е и гаранция за качествени ярки изображения с детайлно заснемане на обектите.

Удобно и ефективно е и използването на цифровият 2х обектив. Другият сензор 8MP с ултраширокоъгълен обектив и третият - 2MP за макроснимки.

От OPPO рекламират устройството като „портретният експерт“, а ние се съгласяваме, че именно при портретните снимки е и голямото предимство на Reno11 – независимо дали снимате с основната камера или с 32MP селфи камерата, която също дава много добър резултат по отношение на качеството.

Нощният режим помага да не се съобразявате с нивото на осветеност при заснемане на кадрите. За много широките пейзажи е предвидена 8MP камера, която покрива зрителско поле от 112 градуса.

За видеата можете да използвате 4К заснемане, но то дава добри резултати най-вече при помощ от статив. Другият вариант е използването на 1080p качество, към което се придържа и селфи камерата, където в действие влиза електронната стабилизация.

В опита да бъде заснет всеки възможен залез, употребата на телефона бе постоянна. Въпреки това в нито един момент не се притесних, че батерията (5000 mAh) ще се изхаби преди края на деня. При по-пестеливо ползване, смартфонът би издържал и на близо два дни употреба без зареждане.

Oppo 11

Моето устройство дойде с 80W адаптер, с който пълното зареждане отнема по-малко от час. Между другото, интересен факт е, че със специална функция за „зареждане при ултраниски температури“ Reno 11 F може да бъде зареден дори при -20 градуса. В нашия тест можем да кажем, че при +40 градуса също няма проблем.

Устройството оставаше хладно дори и при поставянето му на пряка слънчева светлина, както и при употребата на много програми едновременно. Reno 11 F използва ColorOS 14, който е изграден на базата на Android 14, така че използването му не би бил някаква новост за повечето от вас.

Плавната и бърза смяна между различните приложения, както и отварянето на около 100 таба на Chrome също не се оказаха проблем, като тук влияние оказва наличието на чипсет MediaTek Dimensity 7050 и на 8 GB RAM с възможност за добавяне на допълнителни 8 GB.

Имах добра възможност за изпробвам и разработеният от китайската компания механизъм за оптимизиране на мрежата LinkBoost, при който трябва да се постига по-високо предаване на сигнала и по-силно приемане в сравнение с конкурентни устройства. Тук мога да кажа, че в сравнение с друго устройство, то при Reno 11 G действително връзката не прекъсваше в нито един момент, което не бе точно така при друг смартфон.

За финал оставих две приятни функции, които предполагам, че ще се харесат на повечето от вас и особено на тези, които обичат да редактират и да се забавляват със снимките си. Smart Image Matting изрязва до шест обекта от снимка и записва изображението във File Dock, така че да можете да го превърнете в стикер или да го споделите директно с друго приложение.

Още по-интересно е използването на AI Eraser за случаите, в които имате хубав кадър, но в него е попаднало нещо излишно – било то преминаващ непознат или леген с дрехи. Това, което трябва да направите е да заградите с пръст обекта, който е излишен на снимката. Другото го прави изкуственият интелект, който елиминира тази част от снимката и я заменя с естествено изглеждащ бекграунд.

Към момента Reno11 F 5G, както и другите устройства на OPPO у нас, могат да бъдат открити в мрежите на А1 и Технополис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Марго Роби ще става майка - очаква първото си дете

Марго Роби и съпругът ѝ Том Акърли очакват първото си дете заедно

12:40 - 08.07.2024
Важно днес

Русия удари детска болница в Киев и още няколко града, има жертви

Най-малко 20 са загинали при най-масираната руска атака в Украйна от година

12:24 - 08.07.2024
Важно днес

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново след удължения ремонт

По план реакторът трябваше да бъде спрян само за ден на 15 юни

11:34 - 08.07.2024
Политика

Спря крайнодесните, дойдоха левите. Какво постигна Макрон с предсрочния вот и на каква цена?

Фрагментираният парламент носи рискове за Франция, в това число и за икономиката

09:54 - 08.07.2024
Важно днес

"Делта гард" твърди, че охранителят, пребил младеж в "Кайт бар", не е служител на фирмата

Пострадалият младеж е със счупена челюст на три места вследствие на ударите.

09:08 - 08.07.2024
Важно днес

Хамид: Отношенията между Пеевски и Доган са по-силни, отколкото между баща и син

Битката била срещу "дерибеите", твърдят в координирани участия хора на Пеевски в три телевизии

08:13 - 08.07.2024
Важно днес

Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин

Унгарският президент съобщи че визитата му цели постигане на мир в Украйна

07:35 - 08.07.2024