"Мастно скеле" в лицето и ЯМР всяка седмица: ще успее ли един предприемач да обърне хода на времето? Снимка: © Getty / Брайън Джонсън

Странностите на професионалните спортисти нямат край.

35-годишният Новак Джокович седи под налягане в машина за 75 000 долара във формата на яйце, за да обогати кръвоносните си съдове си с кислород. Преди да изпие чаша с вода, сърбинът държи мотивационна реч с цел да я пречисти и да я зареди с позитивни мисли. 45-годишният Том Брейди взима добавки, за които се предполага, че противоречат на възрастта му - хидратиращи пудри и сфери за гъвкавост на мускулите. Междувременно 38-годишният ЛеБрон Джеймс харчи близо 1,5 милиона долара годишно за тялото си. Или поне така се говори.

Докато повечето от наборите им са се пенсионирали, тези трима елитни спортисти остават в чудесна физическа форма.

В областта на съвременната здравна наука обаче никой от тях не може да се мери с Брайън Джонсън.

Брайън Джонсън, набиране

45-годишният Джонсън е свръхбогат софтуерен предприемач, който разполага с повече от 30 лекари и здравни експерти, наблюдаващи всяка от телесните му функции, пише The Sunday Times. Екипът се ръководи от 29-годишния лекар по регенеративна медицина Оливър Золман, който се е ангажирал със задачата да обърне процеса на стареене във всеки един от органите на Джонсън.

Брайън Джонсън и Золман не спират да четат научна литература за стареенето и дълголетието, като използват предприемача за опитно зайче на най-обещаващите терапии. Само задействането на програмата изисква инвестиция от няколко милиона долара, включително разходите за отделен медицински апартамент, интегриран към дома на Джонсън във Венеция, Калифорния.

Тази година американецът е на път да похарчи поне 2 милиона долара за тялото си с една ясна цел: да има мозъка, сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците, сухожилията, зъбите, кожата, косата, пикочния мехур, пениса и ректума на 18-годишен.

Джонсън е наясно, че намеренията му може да звучат като психично разстройство и че някои от методите му (като ползването на биотехнологично змийско масло) може да скандализират доста хора, но това не го интересува особено.

Джонсън, Золман и техният екип се занимават с експеримента, наречен Project Blueprint, вече повече от година. Той включва строг хранителен режим (1977 веган калории дневно); високоинтензивни упражнения по един час на ден, три пъти седмично; и сън - по едно и също време всяка вечер, след два часа носене на очила, които блокират синята светлина.

В рамките на програмата Джонсън непрекъснато следи жизнените си показатели. Всеки месец той минава през десетки медицински процедури, някои от които екстремни и болезнени, след което измерва резултатите им с допълнителни кръвни изследвания, ЯМР, ултразвук и колоноскопии.

Лекувам атлети и холивудски знаменитости, но никой не се доближава до границите, до които стига Брайън“, казва Джеф Тол, експерт по вътрешни болести в екипа.

И колкото и ексцентрично да звучи, цялото това усилие е започнало да се отплаща. От медицинска гледна точка тялото на Джонсън става все по-младо с всяко измерване.

Съществуват очевидни признаци, по които предприемачът е по-здрав от повечето 45-годишни.

Телесните му мазнини се движат между 5 и 6 процента, което прави мускулите и вените му напълно видими.

Това, което вълнува лекарите му обаче, е биологичната му възраст. Според тестовете тя е намаляла с поне пет години - Джонсън има сърце на 37-годишен, кожа на 28-годишен и белодробен капацитет на 18-годишен.

„Всички маркери, които проследяваме, се подобряват забележително“, коментира Тол.

Золман, който е получил дипломата си по медицина от Кралския колеж в Лондон, е по-премерен в изказванията си. Той подчертава, че работата му с Джонсън едва започва и че им остават стотици процедури за изследване, включително набор от експериментални генни терапии.

„Не сме постигнали забележителни резултати“, убеден е той. „В тялото на Брайън постигнахме малки и разумни неща, които бяха очаквани.“

В съзнанието на Джонсън обаче успехът е близо. Въпреки че не е първият разработчик на софтуер, който се фиксира върху здравословния живот, той преследва нещо близко до върховната версия на това, което хората от технологичната индустрия наричат quantified-self movement - културният феномен на самопроследяване с технология, включително възможност за следене сред общност от потребители и създатели на инструменти за самопроследяване, които споделят интерес към „самопознанието чрез числа".

През последното десетилетие идеята на Силициевата долина за оптимизиране на вътрешните органи е приела формата на случайни упражнения или модни диети, които обикновено имат йо-йо ефект. Идеята на Джонсън е, че трябва да правите много повече от това да броите крачките си, за да получите ясна картина какво е най-добро за тялото ви:

„Това, което правя, може да звучи крайно, но се опитвам да докажа, че самонараняването от наша страна и "ръждясването" на организма не са неизбежни.” В предаването на уроците от своя необикновен начин на живо, той разчита и на стратегия, добре позната в софтуерния бизнес - игровизацията.

В 30-те си години Брайън Джонсън създава компания за обработка на плащания, наречена Braintree Payment Solutions. Тя бележи огромен успех, но дългите часове работа и постоянният стрес му докарват наднормено тегло и депресия със суицидни мисли.

През 2013 г. той продава бизнеса си на eBay за 800 милиона долара, след което започва дългото пътуване към възстановяването. То включва повече информираност за неговата биология: цел, която впоследствие си проправя път в работата му.

Джонсън основава рискова фирма, фокусирана върху биотехнологиите, наречена OS Fund, а след това, през 2016 г., компанията Kernel, която изработва шлемове, анализиращи мозъчната дейност. Изследователи използват шлемовете, за да се опитат да определят количествено въздействието на медитацията и халюциногените и да намерят начини за намаляване на хроничната болка. По това време Джонсън вече е започнал да се занимава с тялото си: променя храненето си, приема купища добавки, понякога смърка стволови клетки от флакон.

Золман, който е едно поколение по-млад от Джонсън, има собствено преживяване, свързано с медицината. През 2012 г., първата му година в медицинското училище, той наранява гърба си, докато играе баскетбол. Травмата се оказва тежка и той не може да ходи правилно около година като понякога му се налага да използва инвалидна количка след посещение в болницата. Изглежда, че лекарите не могат да поправят нещата, така че Золман започва да разработва своя собствена програма за физиотерапия. Тя включва дълбоки тъканни масажи на краката и глутеус мускулите, долната част на гърба, корема и таза.

„Веднага щом я направих и бум, можех да ходя.", коментира той.

Лекарят завършва медицинското си образование през 2019 г. и скоро след това започва да изучава всички клинични изследвания, които смятат, че могат да осигурят по-качествен и дълголетен живот.

Той твърди, че на този етап от развитието на медицинската наука, трябва да имаме по-добри резултати от тези, с които се задоволяавме. През 2021 г. Золман отваря фирмата 20one Consulting, в Кеймбридж.

Целта ми е да докажа, чрез биостатистика, намаляването на стареенето с 25% във всички 78 органа до 2030 г.“, продължава той. Золман предлага програма за начинаещи от базова диета, фокусирана върху храненето и упражненията.. По-скъпите програми, до 1000 долара на час, са за хора от групата на Брайън Джонсън. Те включват много тестове, терапии и устройства за здравна помощ. Ако пациентът не вижда резултати, Золман не го таксува.

Джонсън е единственият клиент, който преминава през толкова тежък и стриктен режим.

„Няма човек в света, който хронологично да е на 45, а органите му да са на 35“, казва лекарят. „Ако в крайна сметка можем да докажем клинично и статистически, че Брайън е направил тази промяна, това ще бъде нещо голямо.“

За да определи този вид напредък, Золман казва, че следи десет или повече различни измервания за всеки от органите на пациента. С мозъка, например, той използва набор от ЯМР и ултразвук, за да картографира кръвния поток, обема на тъканите, белези, подуване и растеж на плаки в главния мозък, вентрикулите, средния мозък, малкия мозък, хипофизата и мозъчния ствол, и допълва тези измервания с тестове за когнитивни способности и кръвни изследвания.

Въпреки че е оптимистично настроен относно програмата си, лекарят се опитва да бъде реалист. Той признава, че ще отнеме години, за да разбере дали преследва правилните неща и колко добре работи всичко това.

Брайън Джонсън, младост, подмладяване

Как протича деня на Брайън Джонсън?

Всяка сутрин в 5 сутринта Джонсън приема 22 на брой добавки и лекарства. Взима ликопен за здравето на артериите и кожата; метформин за предотвратяване на полипи по червата; куркума, черен пипер и корен от джинджифил за чернодробни ензими в норма и за намаляване на възпаленията; цинк като допълнение към веган диетата му и микродоза литий за доброто състояние на мозъка.

След това има едночасова тренировка от 25 различни упражнения, придружена от пиене на зелен сок, пълен с креатин, какаови флаваноли, колагенови пептиди и други екстри. През целия ден той яде солидна здравословна храна (ще стигнем и до нея), като рецептите са променени въз основа на резултатите от последните му тестове. Веднага след хранене Джонсън изчетква зъбите си с конец, след което се изплаква с масло от чаено дърво и нанася антиоксидантен гел.

Има режим за всяка отделна част от тялото му. Направил е 33 537 изображения на червата си, установил е че миглите му са по-къси от средното (каквото и значение да има това) и е изследвал дебелината на сънната си артерия. Брайън Джонсън обстрелва и таза си с електромагнитни импулси, за да подобри мускулния си тонус на труднодостъпни места. Разполага с устройство, което брои нощните му ерекции. Напоследък той се представя като тийнейджър и в това отношение, показват изследванията му.

Ежедневно Джонсън измерва теглото си - индекса на телесна маса и телесните мазнини, следи телесната си температура в будно състояние, кръвната захар, вариациите на сърдечната честота и нивата на кислород, докато спи. Освен това, той се подлага на постоянен поток от тестове на кръв, фекална маса и урина, както и на ядрено-магнитен резонанс на цялото тяло и ултразвук, плюс редовни тестове, насочени конкретно към неговите бъбреци, простата, щитовидна жлеза и нервна система.

За да поправи UV уврежданията на кожата си, американецът си слага 7 крема на ден и ежеседмично си прави киселинни пилинги и лазерна терапия. Започнал е и да стои далеч от слънцето. За да подобри слуха на лявото си ухо (което пострадва по време на детски ловни пътувания в Юта), той прави звукова терапия, която тества границите на честотите, които може да чува, и след това произвежда недоловими звуци, които стимулират клетките в ухото и мозъка му. (Клиничните проучвания стигат до заключението, че това може да помогне на човек да подобри слуха си с поне 10 децибела.)

Джонсън отхвърля много от любимите здравни тенденции в интернет като ледени бани и дози тестостерон.

Лекарите от неговия екип помагат при сканирането и тестовете, четат резултатите и дават съвети. В един момент телесните мазнини на предприемача са паднали до 3%, което е застрашило здравословното функциониране на сърцето му. Неговият екип веднага е препоръчал промени в диетата му, включително редовна консумация на храна през целия ден, вместо поемане на всички калории на закуска.

В момента Джонсън се подлага на поредица инжекции за изграждане на „мастно скеле“ в лицето му, което да произвежда истински мастни клетки на млад човек.

„Ще отнеме няколко месеца, за да се изгради, но след това, докато се регенерирам, то всъщност ще създаде мазнини от само себе си. Ако направя ядрено-магнитен резонанс или мултиспектрално изображение, тогава се надявам, че ще покаже, че отново съм с организъм на 18-годишен.", споделя той.

Типични продукти от диетата на Джонсън са черна леща, броколи, карфиол, гъби, чесън, корен от джинджифил, лайм, кимион, ябълков оцет, конопено семе и зехтин.

Но предприемачът е поредното доказателство, че човек каквото и да прави, без сладко не може. За десерт Джонсън си позволява ядков пудинг, който се състои от бадемово мляко, ядки макадамия, орехи, ленено семе, половин бразилски орех, слънчогледов лецитин, канела, череши, боровинки, малини и сок от нар.

Шоколадът също не е изключен.

"Черният шоколад е по-добър за вас, но масовият процес, при който производителите алкализират шоколада, за да премахнат горчивината му, съсипва голяма част от стойността му.", казва Джонсън.

Полезният черен шоколад е непреработен и тестван за тежки метали. Също така, той трябва да е от регионите на света, които имат най-висока концентрация на полифеноли, за да вземе тялото максимална полза от тази храна.

 Брайън Джонсън и 17-годишният му син Талмидж

Макар този начин на живот да изглежда изтощителен, на Брайън Джонсън му харесва, а на 17-годишния му син Талмидж - също. Тийнейджърът споделя, че е възприел някои, но не всички, от практиките на баща си - зеленчуковата яхния с черна леща е едно от нещата, които не е могъл.

Джонсън е чувал множество критики от хора, които са го обвинявали, че има хранително или психологическо разстройство, или че е заблуден фанатик, живеещ по възможно най-скучния, ограничаващ начин.

Лекарите от екипа на американеца, са убедени, че той прави пробив в областта на дълголетието и вероятно удължава живота си, но дори те имат въпроси относно това дали заключенията им ще се отнасят и за останалото човечество.

„Мисля, че това, което прави, е впечатляващо. Той лично ме предизвика да бъда по-добър“, казва Кристин Дитмар, онколог.

„Това, което Брайън прави, е работа на пълен работен ден.“, допълва той и подчертава, че ракът има генетични компоненти, които никоя авангардна наука все още не може да победи - да не говорим за сокове или кремове, които преобладават в социалните мрежи.

Един от начините да предаде наученото на другите може да бъде радикалната прозрачност, казва Джонсън. Той има уебсайт, където публикува целия си курс на лечение и всичките резултати от тестовете си. Сега той пусна и друг сайт Rejuvenation Olympics, който насърчава хора да следват примера му. Идеята е да се отдалечим от най-новите модни тенденции в полза на по-строгата медицинска наука. Колкото по-популярен става този тип начин на живот, толкова по-евтини и по-достъпни могат да бъдат някои от процедурите, които Джонсън опитва.

Лесно е да си представим как група опитни хора на Джонсън експериментират с все по-рискови процедури, които може ужасно да се объркат. По-вероятно е повечето от нас да намерят начина на живот на американеца за невъзможен или абсурден. Някои изследователи и любители на здравето, които са се запознали с програмата му смятат, че добавките, които той популяризира, до голяма степен са безполезни. И вероятно са прави, ако не са в комбинация с останалия му начин на живот.

Все пак едни от най-уважаваните експерти, които изучават дълголетието и стареенето, са на мнение, че основната идея (за открит форум за науката за удължаване на живота) е неизбежна. „Цялото поле на дълголетието преминава към много по-строго, клинично място“, твърди Джордж Чърч, прочутият генетик от Харвардския университет, който има дялове в редица биотехнологични компании.

„Това, което Брайън прави, е много добронамерено и вероятно много важно. Също така не мисля, че много от тези неща ще бъдат толкова скъпи, когато започнат да се популяризират."

Джонсън е на път да се подложи на още по-експериментални процедури, които за момента предпочита да не споделя, включително генни терапии, твърдят няколко от неговите лекари и съветници. За добро или зло, той посвещава тялото си на науката с надеждата да докаже на човечеството какво е възможно.

„Това е красотата. Нова граница.", коментира той.

Брайън Джонсън със син лак за нокти

,,Десетилетие на депресия, силен стрес и преяждане"

Човек ще се зачуди в какво може да се коренят мотивите на Брайън Джонсън. Историята тип "от бедност към богатство" е позната на всички ни.

Американецът е израснал в малка селска общност с типичната американска диета от осемдесетте години на миналия век - много захар, зърнени храни и газирани напитки. ,,Ядях много преработена храна от консерви. През цялото време бях на слънце. Стрелях с пистолет и в резултат на това имам загуба на слуха.", споделя Джонсън.

Когато основава първата си компания Braintree, американецът се разграничава от мормонската си религия. Тогава семейството и общността му все още са в нея. ,,Беше голяма работа. Не можеш просто да станеш и да си тръгнеш. Продадох моята компания Braintree за 800 милиона долара на 31 години. Тя помогна на компаниите да приемат кредитни карти. Uber и Airbnb ни използваха за плащания."

Следва десетилетие на хронична депресия и развод.

,,Борих се десет години. Бях толкова разстроен от безпомощността си. Систематично извършвах саморазрушително поведение. Не можех да се спра. Наистина измъчвах тялото си. Преяждах в 19 вечерта. В края на деня, когато волята ми беше най-ниска, усещах стреса от деня.", продължава американецът.

30-годишният Джонсън е три пъти и половина по-тежък от сегашния. ,,Отказвах да се снимам. Просто не можех да понеса да се видя пред камера."

Безпомощен да спре да преяжда, един ден си казва: „Добър ден, Браян, уволнен си. Вече нямаш власт да ядеш, независимо от обстоятелствата. Не можеш да ядеш, защото си извън контрол, съсипваш живота на всички ни.", споделя той. ,,Ако можех да спра тази версия на себе си, която извършва саморазрушителното поведение, можех и да опитам да се изправя отново на краката си."

,,Сега съм на 45 години, но сърцето ми е на 37. Епигенетичната ми възраст се върна с пет години и седем месеца. Тялото ми се подмлади в резултат на проекта ми. На шега казвам, че получавам октомври, ноември и декември безплатно всяка година, защото сме забавили скоростта ми на стареене с 28%.

Никой от нас не иска да се чувства депресиран, нещастен, раздразнителен; всички искаме да изглеждаме и да се чувстваме по най-добрия начин. Сега тялото ми има власт. Органите ми говорят директно чрез данни за това от какво се нуждаят и искат да бъдат идеални. Умът ми не може да вземе решение какво да ям и кога да го ям.

Брайън Джонсън, тренировка, хранителен режим

Имаме тези изненадващи резултати. Броят на нощните ми ерекции се увеличи драстично, след като получихме тази машина, която укрепва тазовото дъно. Помислих си, че е странно и не го очакваме. Но, разбира се, броят и силата на ерекциите също е възрастов маркер.", казва предприемачът.

,,Ям приблизително 2000 калории на ден и съм веган. Това са над 30 килограма зеленчуци на месец. Сега не мога да си представя да ям пица или сладолед. Просто ми звучи ужасно. Хората ме гледат и казват: „О, той трябва да е нещастен“ или „О, иска ми се да разбираш радостта от това, че ям понички, кафе, пица.“ Обичам хейтърите. Иронично е, защото никога не съм мислил, че мога да бъда толкова щастлив или толкова стабилен в живота. Обичам всяка секунда от това.", завършва Брайън Джонсън.

Сбогом, AI. Задава се органоидният интелект, който може да преобърне медицината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024