Нищо не може да се сравни с усещането от първата хапка на прясно изпечен, златен, дъхав хляб: онзи аромат, който връща най-топлите спомени от детството, обгръща съзнанието с чувството за спокойна и светла сутрин в родния дом, и храни душата с любов. 

Това е единствената съставка, по която можете да познаете, че едно ястие е приготвено от сърце и с ръце на майстор. Тя прави разликата между качествения хляб и всичко останало. 

Любовта връща 25-годишният Радослав Симеонов обратно в България. Младият пекар - част от екипа на BILLA, благодарение на когото всяка сутрин кошниците в супермаркетите се пълнят с парещи хлебчета, земели, франзели и закуски.

Радослав е роден в София, но работи в Англия до преди година и половина. Решава да си дойде от чужбина, за да бъде близо до своята приятелка и да създаде свой дом. Двамата вече се готвят за сватбата си през лятото на следващата година, а междувременно печенето на хляб се превръща от хоби в професия за Радослав. 

"Готвенето е религия в нашето семейство, а мама е най-добрата, разбира се", смее се той. 

За да се научи на изкуството и тънкостите при приготвянето на хляб, Радослав преминава през обучение в пекарната на BILLA. Собственото производство на веригата се осъществява по най-високи стандарти и от сертифицирани професионалисти.

Всеки от пекарите има своя собствен подход в работата, а по щандовете могат да се открият над 45 вида хляб и закуски. Съставките са само качествени и голяма част от тях са с български произход, брашното е от добра реколта зърно и се доставя от различни мелници. 

"Научих се, че направата на един хляб изисква търпение. Трябва да имаш желание. И всичко да се прави с любов", казва той. 

Всеки ден през фурната му минават около 25 кг брашно, смесено с мая и сол в съотношение 1:1, по 500 гр. Тестото се омесва заедно с вода, дели се на калъпчета и се оформя познатата форма. Хлябът се оставя да втаса в отделно помещение, в което се поддържа постоянно висока температура. Обикновено минават поне 30-40 минути, преди да е готов за печене. Пекарят прави трите характерни разреза върху "гърба" на хляба и го поставя в печката Bongard. 

За 19 минути новата серия от пресен хляб на BILLA е готова.

Тайната на меките земели?

Всяка току-що извадена тава се пръска с вода, за да може малките хлебчета да запазят свежестта си по-дълго. 

Разстоянието между пекарната и кошницата, от която клиентите могат да вземат своя хляб, е само няколко крачки. Продукцията стига до витрината за секунди, щом излезе от фурната. 

Така изглежда една работна сутрин на Радослав и неговите колеги. От 6 до 12 ч. обикновено всичко се случва много бързо, постоянно се следи дали кошниците са пълни, като на всеки 30 минути се изпичат нови хлебчета. 

Всички в екипа полагат специални грижи за безопасността както при подготовката, така и при съхранението на продуктите. Защитното облекло е задължително, а работните помещения се дезинфекцират редовно. Пресните храни са разположени на рафтове с предпазни вратички - всеки клиент получава безплатни еднократни ръкавици, щипки и опаковки, за да избере и пакетира своята храна, без да се притеснява.

Апелът на веригата е първо да разгледат и харесат, а след това да вземат избрания продукт, като го поставят в защитна опакова. Тази активация се нарича “Прясно и безопасно“ и е един от основните фокуси на BILLA през настоящите месеци.

Качествен хляб може да се прави и в условията на професионална пекарна, когато класическите рецепти се усъвършенстват, за да се доближат максимално до вкуса на домашния ръчно приготвен хляб. Технологиите само спомагат за по-бързата подготовка на рецептите.

Мая или квас? И каква е в разликата в приготвянето? 

"Мая! Хлябът с квас не се меси дълго време, но за сметка на това всяко движение трябва да е бързо, за да не полепва по ръцете ви. При хляба с мая е обратното - колкото повече се меси, толкова по-пухкав ще стане накрая. Старите хора казват, че по повърхността на тестото трябва да се появят балончета и тогава може да се остави за втасване", казва Радослав Симеонов. 

Какво е научил за хляба, преди да бъде обучен като професионален пекар? И какво знае сега? 

"Като дете обичах да ходя на пазар именно заради топлия хляб. Изяждах коричката му, докато стигна обратно вкъщи. Майка ми и баба ми винаги са били "майсторите" вкъщи. Сега вече се научих и да приготвям всички рецепти, за които нямах търпение като малък", казва той. 

Момчето, което се е научило да цени добрия вкус, днес приготвя всичко с желание. И се надява, че създаденият от него хляб е поне наполовина толкова вкусен, колкото спомена от детството. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"