Снимка: © Getty Images

След като в България започна масово тестване на учителите, образователният министър Красимир Вълчев обяви план на учениците също да се направят бързи антигенни тестове.

В момента се водят разговори с родителите, за да се установи каква е нагласата им към новото предложение и Вълчев ги призова да „използват тази възможност“, като дадат съгласие.

"С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност“, каза той в интервю за БНР.

Според здравния министър Костадин Ангелов – идеята е да се постигне „по-голяма сигурност в българските училища, с оглед продължаване на присъственото обучение“.

От 4 януари в клас се завърнаха децата от начален етап на образование, а месец по-късно останалите паралелки започнаха да редуват онлайн и присъствено обучение през 2 седмици. 313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове, съобщи Вълчев.

Министърът каза, че при учениците от 1-4 клас тази година ще има по-малко пропуски в сравнение с предходни години. „Преди имаше седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции, а сега това го нямаше“. Според него ще бъде успех, ако децата от начален етап на образование се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година.

Добави, че външното оценяване в 4-и и 10-и клас няма да отпадне, а може да се проведе и присъствено при спазване на „строги мерки“.

През април Министерството на образованието ще направи анализ кои теми от учебния материал ще отпаднат от матурите за 7-и и 12-и клас. Вълчев обаче призова учениците да се подготвят, като учат всичко. "Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, теми и материали, за да бъдат насочени към меренето на умения. Това не предполага толкова заучаването на теми“, добави министърът.

Вълчев обяви, че процентът на учителите, заявили желание за ваксиниране срещу Covid - 24%, не е нисък, ако към тях се прибавят и 5-6%, които вече са се срещали с вируса. В 90% от отказите за имунизация причината е „предпазливост". "С натрупването на повече информация за ваксините, делът на желаещите ще се увеличава“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.