От сряда - 15 декември, се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или зелен сертификат.

Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или сертификат, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата, съобщиха от МОН.

"Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 9 декември. Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности", добавиха от министерството на Николай Денков.

Повече от 564 000 ученици от 1. до 12. клас вече учат присъствено. Това са близо 82% от всички ученици в страната.

Почти 480 000 деца и младежи са в училище със зелен сертификат или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици. Най-много - 92, са в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, а при учениците от 5. до 7. клас положителните тестове са 68. 60 са позитивните проби при учители, 32 е броят им при непедагогическите специалисти.

Междувременно, вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция, обявиха от МОН.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%