Министърът на образованието Красимир Вълчев ще предложи отпадането на изпитите за ученици от 4. и 10. клас. По план те трябваше да положат изпити от националното външно оценяване в края на май и началото на юни. 

Правителството ще поиска от Народното събрание да приеме спешни промени в Закона за народната просвета, за да може да се освободят учениците от задължението да полагат този изпит, каза Вълчев в интервю за bTV. 

Изпитите след 7. клас и матурите след 12. клас ще се проведат на територията на училищата. Датите за провеждането им ще бъдат обявени след седмица. Вече беше взето решение, че учебната година за всички останали ученици ще приключи дистанционно, без да се връщат в класните стаи. 

Дистанционно полагане на изпити може да се допусне само за деца, болни от Covid-19 или поставени под задължителна карантина. 

По план националното външно оценяване трябваше да се проведе на 27 и 28 май 2020 г. за децата от 4. клас (с изпити по български език и литература) и от 9 до 19 юни за учениците от 10 клас. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети