Снимка: © Getty Images

Децата от 1-4 клас ще са последните, които ще бъдат извадени от присъственото обучение. Учениците от випуските, при които предстоят изпити (7 и 12-ти клас), също ще трябва да бъдат задържани колкото може по-дълго в класните стаи. Това е позицията на служебния министър на образованието проф. Николай Денков.

Новата учебна година ще започне на 15 септември присъствено за всички ученици - "ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка".

"Не ме притеснява откриването на учебната година - това се осъществява в дворовете, на открито, може да се осигури дистанция и различни часови пояси, за да не се засичат различните випуски. Не е това проблемът. Проблемът е как ще се развият нещата, когато децата влязат в клас, дали ще спазват мерките, каква е ситуацията в града, в който се намира училището", каза проф. Денков в интервю за Нова ТВ.

Директорите на училища ще имат свобода да решават дали да въведат "хибридни" форми на обучение, например, разделяне на класовете на две дневни смени или въвеждане на ротация с дистанционно обучение за 50% от децата всяка седмица.

Все още се обсъжда къде дали учениците да бъдат задължени да носят маски.

"Това, по което имаме консенсус, е, че можем да освободим малко мерките за малките деца. Обсъждаме дали маските да се носят само в междучасията при децата от 1 до 4 клас. Обсъжда се редовно проветряване на класните стаи на всеки 15 минути", каза той.

Ако в училището има масова нагласа от родителите за редовно тестване на децата - в момента границата на съгласие е 90% - тогава тази мярка ще бъде въведена, за да може МОН да има ясна индикация, че училището е безопасно.

Обсъжда се евентуално въвеждане на тестове за деца, които се ползват в Германия и Австрия - при тях пробите се събират и се изследват по пулов начин, за да се установи дали поне един от учениците в съответната група е позитивен за Covid-19 или не.

Изследванията са налични в България, но Николай Денков обвърза възможността за масовото им прилагане с актуализацията на бюджета. Те ще бъдат безплатни за учениците и родителите им, ако те се съгласят на редовното организирано тестване.

МОН ще започне да събира мненията на родители дали биха приели този вариант на изследвания около 15 септември. Тестване на учителите може да има при доброволно съгласие на педагогическите съвети в училищата.

Те ще се правят за хора, които не са ваксинирани и не са преболедували, каза още Денков.

Към 27 август 28,5% от учителите са ваксинирани, още 3% изчакват втората си доза и малко над 20% преболедували. През последните дни има "активиране" на интереса към ваксините, каза още министърът.

С 5% успяхме да увеличим броя на имунизираните учители през последния месец. Ако постигнем още 5 или 10%, това ще е голям успех, коментира той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.