Снимка: © Unsplash

Присъственото обучение в университетите може да бъде възобновено, но все още няма решение дали всички ученици да се върнат в класните стаи.

Това заяви новият служебен министър на образованието проф. Николай Денков, който представи приоритетите си на брифинг пред журналисти.

"Има пълно съответствие между позицията на съвета на ректорите, Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването. При първа възможност присъствените занятия (б.а. - в университетите) може да бъдат възобновени. Университетите ще бъдат освободени да вземат решения за присъствени занятия", каза Денков. Очаква се заповед на здравния министър, като всеки ректор ще може да прецени как да организира завръщането на студентите.

Според образователния министър – връщането на всички ученици в клас също се обсъжда със здравното министерство. „Когато има такова решение, ще го научите“, заяви той.

Учениците от 7., 8. и 10. клас, които учат в електронна среда от 26 април, днес се връщат в класните стаи за присъствено обучение. Седмокласниците, осмокласниците и десетокласниците ще учат присъствено поне до края на месеца, заедно с 6. и 11. клас. Също от днес, но от присъствено към дистанционно обучение, преминават учениците от 5. и 9. клас, които се върнаха в учебните заведения на 26 април.

За дванадесетокласниците учебната година приключи в петък. Учениците от първи до четвърти клас продължават да учат присъствено.

Денков заяви, че четирите приоритета на МОН са провеждането на зрелостните изпити, подготовката за следващата учебна година, завършването на „картата на висшето образование в България“ и преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване, които са свързани с ведомството. „Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети“, каза той.

Денков представи и четиримата си заместници: Мария Гайдарова поема училищната мрежа, завършването на учебната година и подготовката за следващата; Евгения Пеева ще ръководи проектите, финансирани от ЕК; Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с висшето образование; Нели Косева ще отговаря за научната дейност в качеството си на главен секретар на БАН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена