Мораториумът пада на 31 март, цените на тока и парното няма да се повишат Снимка: © Стопкадър - "Дневник"

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата, който изтича на 31 март, няма да бъде удължаван.

Това обяви вицепремиерът и министърът на финансите Асен Василев след правителственото заседание в сряда. Според него поскъпване на електроенергията и на топлоенергията за бита от 1 април не се очаква.

"Регулаторът към момента подготвя ценово решение, което да влезе в сила след изтичането на мораториума. Това ценово решение, по предварителна информация, няма до доведе до повишаване на цените на електроенергия за бита", каза Василев.

"Имаме вече нов регулатор, той разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса, който да е между 12 и 18 месеца, където да може да бъде предоставена електроенергия стабилно на ниски цени, така че бизнесът да може да си купи. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, тогава отново ще говорим с бизнеса", обясни министърът на финансите.

От 15 март се очаква да заработи и едната турбина на ПАВЕЦ "Чаира", което също да се отрази по-благоприятно на цените на енергията.

Няма намаление в доставяните количества природен газ към България, коментира от своя страна министърът на енергетиката Александър Николов.

Той добави, че допълнителни механизми за подпомагане на бизнеса се обсъждат на равнище Европейска комисия, но "не бива да се правят радикални промени на база на моментни високи цени".

До дни в Народното събрание ще бъдат внесени проекти за изменения на Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията, с които ще се облекчи режимът за създаване на ВЕИ мощности. "С това всяко производствено предприятие консуматор ще може по-бързо да изгради централа за собствено ползване на алтернативни източници на енергия. По този начин ще може да намали сметките си за ток през един облекчен режим", обясни правителственият говорител Лена Бориславова.

Александър Николов допълни, че това е по-добър вариант от запазването на въглищните ТЕЦ-ове, защото възобновяемата енергия е на по-добра цена. Не се водят и преговори с ЕС въглищните централи да продължат да работят след предвидения за затваряне срок.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023