Снимка: © Булевард България

С призиви против промените в Закона за биоразнообразието, заплашващи европейската екомрежа „Натура 2000“, както и срещу застрояването на Алепу и Природен парк „Странджа“ – така започна вторият мащабен протест в София, събрал стотици граждани и природозащитни организации.

Демонстрантите се събраха пред съдебната палата, а шествието тръгна към „Цар Освободител“, продължава към Народното събрание и завършва на Орлов мост. То е под надслов "Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките!".

Протестиращите скандираха "Оставка", "Рила ни е мила" и "Искаме натура, не арматура". Чуваха се и викове: "Морето е за всички, не е за богати чички".

Мащабните протести за защита на природата не са само в столицата, а още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград и други градове в страната.

Шествието е организирано от коалиция „За да остане природа в България“ и още няколко организации. След протеста им на 25 юни управляващите от ГЕРБ дадоха индикации, че се отказват от спорните промени в закона, но това не се случи и скоро те ще се гледат на второ четене.

Критиките срещу проекта са свързани с това, че се въвежда нов режим на управление на защитените зони, като плановете за поддържането и развитието им ще се определят от отделните регионални инспекции по околната среда. 

Екоорганизациите протестират и срещу въвеждането на нов консултативен орган за мрежата „Натура 2000“, в която научните организации са поставени на последно място по тежест след централната и местната администрация, работодателските и синдикалните организации, национално представените организации на собственици и ползватели на земи в „Натура 2000“ и др. 

"Преобладават организации, които нямат експертиза в областта на биоразнообразието. Въпреки това обаче от тях ще се очакват становища по „стратегически документи по управление на мрежата Натура 2000, както и стратегически документи, свързани с типовете природни местообитания и видовете, предмет на опазване в защитените зони“, посочват от "За да остане природа в България" в своя позиция.

Те предупреждават, че промените ще обезсмислят българската част от Европейската екологична мрежа, ако се приемат в този вид. 

В България резерватите, които трябва да са част от „Натура 2000“, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега само за 11 от тях процедурата по опазване на зоните е приключена, твърдят организаторите на протеста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"