Снимка: © Булевард България

С призиви против промените в Закона за биоразнообразието, заплашващи европейската екомрежа „Натура 2000“, както и срещу застрояването на Алепу и Природен парк „Странджа“ – така започна вторият мащабен протест в София, събрал стотици граждани и природозащитни организации.

Демонстрантите се събраха пред съдебната палата, а шествието тръгна към „Цар Освободител“, продължава към Народното събрание и завършва на Орлов мост. То е под надслов "Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките!".

Протестиращите скандираха "Оставка", "Рила ни е мила" и "Искаме натура, не арматура". Чуваха се и викове: "Морето е за всички, не е за богати чички".

Мащабните протести за защита на природата не са само в столицата, а още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград и други градове в страната.

Шествието е организирано от коалиция „За да остане природа в България“ и още няколко организации. След протеста им на 25 юни управляващите от ГЕРБ дадоха индикации, че се отказват от спорните промени в закона, но това не се случи и скоро те ще се гледат на второ четене.

Критиките срещу проекта са свързани с това, че се въвежда нов режим на управление на защитените зони, като плановете за поддържането и развитието им ще се определят от отделните регионални инспекции по околната среда.

Екоорганизациите протестират и срещу въвеждането на нов консултативен орган за мрежата „Натура 2000“, в която научните организации са поставени на последно място по тежест след централната и местната администрация, работодателските и синдикалните организации, национално представените организации на собственици и ползватели на земи в „Натура 2000“ и др.

"Преобладават организации, които нямат експертиза в областта на биоразнообразието. Въпреки това обаче от тях ще се очакват становища по „стратегически документи по управление на мрежата Натура 2000, както и стратегически документи, свързани с типовете природни местообитания и видовете, предмет на опазване в защитените зони“, посочват от "За да остане природа в България" в своя позиция.

Те предупреждават, че промените ще обезсмислят българската част от Европейската екологична мрежа, ако се приемат в този вид.

В България резерватите, които трябва да са част от „Натура 2000“, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега само за 11 от тях процедурата по опазване на зоните е приключена, твърдят организаторите на протеста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен