Morgan Stanley и още големи банки приеха ново правило: Не си ваксиниран, нямаш достъп до офиса Снимка: © Getty Images

Една от най-големите банки на Уол Стрийт – Morgan Stanley, няма да допуска в офисите си в Ню Йорк служители и клиенти, ако те не са напълно ваксинирани срещу Covid-19.

Членовете на екипа, които не се имунизират, ще трябва да продължат да работят от дома си, казват от банката, цитирани от Financial Times. Новата им политика ще влезе в действие през юли и е стъпка към премахване на останалите Covid-ограничения в офисите като носене на маски и спазване на социална дистанция.

„От 12 юли всички служители, клиенти и посетители ще трябва да докажат, че са напълно ваксинирани, за да получат достъп до сградите на Morgan Stanley в Ню Йорк и Уестчестър“, гласи съобщението, което директорите са изпратили до екипа си.

Банката вече отдели работни места само за ваксинирани в някои отдели като „Институционална сигурност“ и „Управление на финансите“. Имунизираните вече не са задължени и да си правят редовните тестове, преди да влязат в офиса или да се срещат с клиенти.

По-рано през месеца изпълнителният директор Джеймс Горман призова служителите си да се завърнат в офиса и се обяви срещу работата от дома. „Щом може да излизате на ресторант в Ню Йорк, значи може да се върнете в офиса“, каза той и допълни, че ще бъде „много разочарован“, ако американските служители на банката не изоставят работата от вкъщи до септември тази година.

Според шефа на HR-отдела Мандъл Кроули – по-голяма част от служителите вече са обявили, че са се ваксинирали срещу Covid-19.

Новите правила в Morgan Stanley са само част от инициативата на големите световни банки да призоват служителите си отново в офисите. Джейми Даймън – ръководителят на най-голямата американска банка JP Morgan, вече заяви, че иска пълен състав в офиса от юли.

Междувременно от Goldman Sachs призоваха банкерите си да се ваксинират, преди да се върнат към присъствената работа. Все пак шефовете на финансовата институция оставят отворена вратичка за работниците си: „Осъзнаваме, че изборът дали човек да си постави ваксина е напълно личен“.

Най-големият управител на активи в света – BlackRock, също отвори офисите си само за имунизирани служители.

Изпълнителният директор на Barclay’s Джей Стали каза през февруари, че работата от вкъщи не е „устойчива“. „Ще бъде предизвикателство да си възвърнем културата на колаборация едни с други – нещо толкова важно за финансовите институции“, заяви той по време на виртуална среща на Световния икономически форум.

През декември американската Комисия за равни възможности за заетост даде „зелена светлина“ на всички фирми да ограничават достъпа на неваксинирани служители, като изключението важи само за хора, които не се имунизират по религиозни или медицински причини.

Според FT – над 70% от пълнолетните граждани на Ню Йорк са получили поне по една доза от препаратите срещу коронавирус. 150 млн. души от 328-милионното население на САЩ са със завършен цикъл на имунизация.


Русия ще праща служители в неплатен отпуск, ако откажат да се ваксинират



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024