Снимка: © Getty Images

Руските служители в определени сектори, които откажат да се ваксинират в районите, където имунизацията е определена за задължителна, рискуват да излязат в неплатен отпуск. Това обяви министърът на труда Антон Котяков, след като броят на инфекциите от Covid-19 отново се увеличи, а ваксинационната кампания върви с бавни темпове.

„Ако здравните власти в даден регион направят имунизацията задължителна за определени категории служители, работникът може да бъде пуснат в отпуск, при положение че не се ваксинира“, заяви Котяков, цитиран от The Moscow Times.

По думите му – „освобождаването“ от работа може да трае, докато съответните мерки за задължителна имунизация не бъдат отменени.

Всички служители в сектора на услугите в столицата Москва са задължени да се ваксинират. Около 60% от тях трябва да завършат ваксинационния си цикъл до 15 август. В седем други града и райони, включително в Санкт Петербург, действат подобни правила.

Новата вълна от инфекции в Русия идва точно преди домакинството на няколко мача от Европейското първенство по футбол. Тази година то се провежда в над 10 страни и Санкт Петербург ще приеме седем срещи от шампионата, включително четвъртфинал на 2 юли. Това ще доведе в страната хиляди фенове от цяла Европа.

Въпреки че руските граждани имат свободен и безплатен достъп до препарати срещу Covid от декември 2020 г. насам, едва 19,5 милиона от 146-милионното население на страната са получили поне една доза от тях. В столицата Москва напълно ваксинираните са само 1,5 млн. души (населението е около 12 млн.).

Едно от последните независими проучвания в Русия показа, че 60% от гражданите в страната не възнамеряват да си поставят ваксината.

В неделя Русия отбеляза 17 611 нови случая на Covid-19 и 450 жертви. Столицата е най-засегната. Два поредни дни Москва отчиташе по над 9000 нови инфекции, като през изминалото денонощие те намаляват до 8305. Тази цифра все пак е доста по-висока от регистрираните случаи преди две седмици (около 3000).

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че по-заразният вариант „Делта“ (индийски щам) на коронавируса, е виновен за почти 90% от новите инфекции.

За първи път от края на февруари броят на случаите на дневна база в Санкт Петербург надскочи хиляда.

Общо смъртните случаи в Русия от началото на пандемията са 129 361, което е повече от всяка европейска държава.


Прочетете още:

България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желаниеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?