Ледът край Антарктида се е стопил с площ с размерите на Аржентина Снимка: © Getty Images

Лед с размерите на Аржентина липсва от водите край Антарктида. Площта на южноамериканската страна е 2,7 млн. кв. км. Това е пореден тревожен рекорд за 2023 г., когато става дума за климатичните явления на планетата, след като Северното полукълбо се топи в невиждани жеги, а на много места бушуват пожари заради високите температури. Според учените антарктическият лед е намалял до безпрецедентно ниски нива за това време на годината - в Южното полукълбо е зима. Учените обаче все още нямат ясен отговор каква е причината, разказва CNN.

Всяка година ледниците на Антарктида се топят и достигат до най-ниските си нива към края на февруари. По това време на континента е лято. След това морският лед отново се образува и натрупва. През 2023 г. е различно.

Тази зима ледът не се е възстановил до очакваните нива. Обемът му е на най-ниското си ниво за този период от годината, откакто започва да се води статистика преди 45 години. Според Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) към CIRES ледът е с около 1,6 млн. кв. км под предишния тревожен рекорд. А той е поставен през миналата 2022 г.

В средата на юли морският лед на Антарктида е с 2,6 милиона кв. км под средното ниво от 1981 до 2010 г.

Феноменът е описан от някои учени като изключително явление - нещо толкова рядко, че има вероятност да се случи само веднъж на милиони години.

Глациологът от Университета на Колорадо Тед Скамбос заявява: „Играта се е променила. Няма смисъл да говорим за шансовете това да се случи по начина, по който се е случвало преди. Системата се е променила

Учените търсят отговор на въпроса „Защо?“

Антарктида е отдалечен, сложен континент. За разлика от Арктика, където морският лед е в последователна низходяща траектория с ускоряването на климатичната криза, морският лед в Антарктика е варирал от рекордно високи до рекордно ниски нива през последните няколко десетилетия, което затруднява учените да разберат как реагира на глобалното затопляне.

От 2016 г. учените започват да наблюдават рязка низходяща тенденция. Въпреки че естествената променливост на климата засяга морския лед, много учени казват, че климатичните изменения могат да се превърнат в основна причина за изчезването на леда.

„Антарктическата система винаги е била силно променлива. Настоящото ниво на вариация обаче е толкова екстремно, че нещо радикално се е променило през последните две години, и най-вече тази година, в сравнение с всички предишни“, категоричен е Скамбос.

Според учения няколко са основните фактори, които допринасят за изчезването на морския лед. В това число силата на западните ветрове около континента, които са свързани с увеличаването на замърсяването на планетата.

„По-топлите температури на океана на север от границата на Южния (Антарктическия) океан, смесващи се с водата, която обикновено е изолирана от другите световни океани, също са част от обяснението на редкия феномен“, допълва глациологът.

Според него фактът, че в края на февруари тази година антарктическият морски лед достига най-малката площ, която е измервана от началото на записите – едва 1 789 940 кв. км - може да означава дългосрочна промяна за изолирания континент.

По-вероятно е никога да не видим възстановяването на антарктическата система по начина, по който се е случвало, да речем, преди 15 години“, казва още Скамбос.

Други учени обаче са по-предпазливи в твърденията си.

„Това е голямо отклонение, но знаем, че количеството на морския лед на Антарктида варира от година на година“, заявява Жулиен Строев, старши учен в Националния център за данни за сняг и лед, пред CNN.

Строев добавя, че „е твърде рано да се каже дали това е новото нормално или не“.

Каскадни ефекти

Морският лед играе жизненоважна роля. Въпреки че не засяга пряко покачването на морското равнище, тъй като той вече плава в океана. Ефектите са по-скоро косвени - изчезването му оставя крайбрежните ледени покривки и ледниците изложени на вълни и топли океански води, което ги прави по-уязвими за топене и откъсване.

Липсата на морски лед също може да има значително въздействие върху дивата природа, включително китовете, пингвините и тюлените в региона, които разчитат на леда за хранене и почивка.

В по-широк план морският лед на Антарктика допринася за регулирането на температурата на планетата, което означава, че изчезването му може да има каскадни ефекти далеч отвъд континента.

Ледът отразява входящата слънчева енергия обратно в космоса. Когато се разтопи, той разкрива по-тъмните океански води, които поглъщат слънчевата енергия.

От известно време в някои части на Антарктика се наблюдават тревожни промени. Антарктическият полуостров, представляващ стръмна верига от ледени планини, е едно от най-бързо затоплящите се места в южното полукълбо.

Миналата година учени казаха, че огромният ледник Туейтс в Западна Антарктида – известен още като „Ледникът на Страшния съд“ – „се държи на косъм“, докато планетата се затопля. Те са изчислили, че глобалното морското равнище може да се повиши с над 3 метра, ако „Ледникът на Страшния съд“ рухне напълно, и ще увеличи неимоверно риска от наводнения.

В тази връзка глациологът Тед Скамбос заключава, че рекордно ниското ниво на морския лед тази зима е „много тревожен сигнал“.

Снимка от горските пожари в Гърция Юли 2023 - най-топлият месец в историята. Защо е толкова горещо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023