"Мошеници". Шефът на подкастите в Spotify нападна Хари и Меган Маркъл Снимка: © Getty Images

"Шибани мошеници" - така нарича кралската британска двойка принц Хари и Мегън Маркъл ръководителят на иновациите и монетаризацията на стрийминг гиганта Spotify Бил Симънс, цитиран от "Гардиън". Атаката срещу благородническото семейство идва дни, сред като беше официално обявено, че договорът между Spotify и компанията на Хари и Меган - Archewell Audio, е прекратен. Съобщението от петък гласеше, че договорът за 20 млн. долара, сключен преди 3 години, се разтрогва преждевременно "по взаимно съгласие".

Контрактът беше за създаване на подкасти с платформата за стрийминг. За целия период обаче бяха записани едва 12 епизода. Подкастът Archetypes, на който водеща беше Меган, включваше разговори с приятели и известни личности - като тенисистката Серина Уилямс, певицата Марая Кери и комедианта Тревър Ноа. Продукцията оглави за известно време подкаст класациите за Spotify на редица пазари.

Сега Бил Симънс – основател на мрежата за подкасти Ringer, която продаде на Spotify за 196 милиона долара през 2020 г. и получи лидерска роля в компанията, критикува Хари и Меган - от трибуната на собствения си подкаст.

„Иска ми се да бях участвал в преговорите „Меган и Хари напускат Spotify“. „The Fucking Grifters“ (Шибаните мощеници - от англ ез. - б.р.) - това е подкастът, който трябваше да започнем с тях“, казва Симънс.

И продължава: „Трябва да се напия една вечер и да разкажа историята на разговор по Zoom, която имах с Хари, за да се опитам да му помогна с идея за подкаст. Това е една от най-добрите ми истории... Майната им. Мошениците”, продължава Симънс в едноименното си аудиошоу, предава още "Гардиън".

Още през януари 2022 г. Симънс споделя, че е раздразнен, че трябва да „споделя“ Spotify с принц Хари. Тогава директорът в стрийминг гиганта заявява по адрес на двойката: „Вие живеете в шибаното Монтесито и просто продавате документални филми и подкасти и никой не се интересува какво имате да кажете за каквото и да било, освен ако не говорите за кралското семейство и просто се оплаквате от него.“

Сега вече сделката между Spotify и Archewell Audio е приключена, а въпреки че новината беше съобщена като раздяла по взаимно съгласие, още миналата седмица източници, близки до Spotify, казват, че кралската двойка не е изпълнила стандарта за производителност, необходим, за да получи пълното плащане от сделката.

Договорите на Spotify със Симънс и херцога и херцогинята бяха част от разширяването на компанията в подкастинг индустрията след успеха ѝ с Джо Роугън. Базираната в Стокхолм компания за стрийминг обаче сега е изправена пред натиск от инвеститори да подобри финансовите си резултати, след като отчете нетна загуба от 430 милиона евро през миналата година, припомня "Гардиън".

По-рано тази година главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек признава, че компанията е допуснала някои грешки с похарчените 1 милиард долара в стремежа си да се утвърди като ключов играч в подкастинга. Той добавя, че са направени грешки в ивнестиционния мениджмънт. Говори за това по време на конферентен разговор с анализатори. И поема ангажимент: „Ще бъдем много внимателни в начина, по който инвестираме в бъдещи сделки за съдържание. И тези, които не се представят добре, очевидно няма да подновим".

По-рано този месец Spotify обяви, че ще съкрати 200 работни места в своя подкастинг бизнес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024