Москва не пусна самолет на Бундесвера с пътници от Китай Снимка: © Getty Images

Самолет на германските военновъздушни сили транспортира 102-ма германци и 26 чужденци, между които и един българин, от района на коронавируса - гр. Ухан в Китай до Франкфурт на Майн.

Airbus A310 на военновъздушните сили е излетя в 9,22 часа местно време от летището на Ухан в централен Китай. Градът е най-тежко засегнат от белодробната болест. Кацането във Франкфурт беше забавено, тъй като на самолета не бе разрешено да спре в Москва, както първоначално беше планирано. Вместо това, той е пренасочен към финландската столица Хелзинки, където да презареди с гориво.

Все още не са ясни причините за отказа на Москва. Официалната версия на местните власти е била недостатъчен капацитет на летището. Казусът предстои да се обсъди в следващите дни между външните министерства на двете страни.

От съображения за сигурност седем от пътниците са били изолирани вътре в самолета. Според информацията на "Шпигел", пасажерите са били без симптоми при отпътуването им от кризисния регион, но по време на полета са се оплакали от главоболие или гадене. Въпреки че липсват конкретни признаци хората да са заразени, те са поставени в така наречената червена зона на самолета, която е отделена от останалите с няколко реда седалки, за да се изключи и най-малкият риск.

Немският министър на здравеопазването Йенс Спан предупреди да не се правят спекулации за състоянието на седемте пътника, за които има съмнения. От съображения за сигурност всеки пътник, който е имал дори лека кашлица, е настанен в самолета самостоятелно. След пристигането във Франкфурт, всички пътници от Ухан предстои да бъдат прегледани. За целта на летището има адаптирана зала, която ще служи за медицински цели. Там ще се правят тестовете за коронавируса.

Според българското външно министерство трима българи, студенти в Китай, са изявили желание да е приберат. Сред тях е и момиче с двойно гражданство - българско и немско.

Всички завърнали се ще бъдат поставени под двуседмична карантина. Ако има заразени сред завърналите се, те ще бъдат приети директно в университетската болница във Франкфурт.

Общо 128 пътници са били в самолета. От тях 102-ма са германски граждани, а останалите 26 имат семейни връзки с тях. Гебхарт говори за хора от Китай, Румъния и САЩ.

В Германия вече има 8 случая на заразени с коронавирус . Седем от тях са служители на автомобилния доставчик Webasto, а седмият е детето на един от служителите, което е и първи случай на заболял с вируса след предаването му от човек на човек в страната. Всички тези хора "са в много добро здравословно състояние", увери министърът.

Пристигналите тази вечер с военния самолет са прекарали последната нощ на летището в Ухан. За карантината на пътниците в следващите 14 дни е приспособена казарма в провинция Рейнланд-Пфалц. Това е местната казарма в Гермерсхайм. Грижата за хората от самолета ще се поеме от 27 доброволци от Германския червен кръст.

Правното основание за карантината е Законът за защита от инфекции. Според Министерството на здравеопазването, федералното правителство поема разходите по транспортирането на хората, като те ще трябват да платят само нормалната цена за икономичен полет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024