Снимка: © Getty Images

Самолет на германските военновъздушни сили транспортира 102-ма германци и 26 чужденци, между които и един българин, от района на коронавируса - гр. Ухан в Китай до Франкфурт на Майн.

Airbus A310 на военновъздушните сили е излетя в 9,22 часа местно време от летището на Ухан в централен Китай. Градът е най-тежко засегнат от белодробната болест. Кацането във Франкфурт беше забавено, тъй като на самолета не бе разрешено да спре в Москва, както първоначално беше планирано. Вместо това, той е пренасочен към финландската столица Хелзинки, където да презареди с гориво. 

Все още не са ясни причините за отказа на Москва. Официалната версия на местните власти е била недостатъчен капацитет на летището. Казусът предстои да се обсъди в следващите дни между външните министерства на двете страни. 

От съображения за сигурност седем от пътниците са били изолирани вътре в самолета. Според информацията на "Шпигел", пасажерите са били без симптоми при отпътуването им от кризисния регион, но по време на полета са се оплакали от главоболие или гадене. Въпреки че липсват конкретни признаци хората да са заразени, те са поставени в така наречената червена зона на самолета, която е отделена от останалите с няколко реда седалки, за да се изключи и най-малкият риск.

Немският министър на здравеопазването Йенс Спан предупреди да не се правят спекулации за състоянието на седемте пътника, за които има съмнения. От съображения за сигурност всеки пътник, който е имал дори лека  кашлица, е настанен в самолета самостоятелно. След пристигането във Франкфурт, всички пътници от Ухан предстои да бъдат прегледани. За целта на летището има адаптирана зала, която ще служи за медицински цели. Там ще се правят тестовете за коронавируса. 

Според българското външно министерство трима българи, студенти в Китай, са изявили желание да е приберат. Сред тях е и момиче с двойно гражданство - българско и немско.

Всички завърнали се ще бъдат поставени под двуседмична карантина. Ако има заразени сред завърналите се, те ще бъдат приети директно в университетската болница във Франкфурт.

Общо 128 пътници са били в самолета. От тях 102-ма са германски граждани, а останалите 26 имат семейни връзки с тях. Гебхарт говори за хора от Китай, Румъния и САЩ.

В Германия вече има 8 случая на заразени с коронавирус . Седем от тях са служители на автомобилния доставчик Webasto, а седмият е детето на един от служителите, което е  и първи случай на заболял с вируса след предаването му от човек на човек в страната. Всички тези хора "са в много добро здравословно състояние", увери министърът.

Пристигналите тази вечер с военния самолет са прекарали последната нощ на летището в Ухан. За карантината на пътниците в следващите 14 дни е приспособена казарма в провинция Рейнланд-Пфалц. Това е местната казарма в Гермерсхайм. Грижата за хората от самолета ще се поеме от  27 доброволци от Германския червен кръст.

Правното основание за карантината е Законът за защита от инфекции. Според Министерството на здравеопазването, федералното правителство поема разходите по транспортирането на хората, като те ще трябват да платят само нормалната цена за икономичен полет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"