Снимка: © Unsplash

Руските власти увеличават натиска над опозиционера Алексей Навални с нови обвинения. Следственият комитет в Москва е започнал наказателно производство срещу 44-годишния политик заради „мащабна измама“.

Според обвинението – критикът на Владимир Путин е изразходвал около 5 милиона долара от дарения, предназначени за Фонда за борба с корупцията и още неправителствени организации, за свои лични нужди.

Това съобщиха руските медии, които цитират председателя на Следствения комитет Светлана Петренко. Тя обяви, че има събрани достатъчно доказателства за престъпление срещу Навални и свързани с него лица.

Версията на следствието е, че политикът използвал голяма част от даренията на обща стойност около 8 милиона долара за придобиване на лично имущество, материални ценности и плащания на почивки в чужбина. По думите им – действал е в съдружие с други лица, чиито имена не се споменават.

Следственият комитет твърди още, че тези средства били дарения към Фонда за борба с корупцията, чийто председател е Навални, към Фонда за подкрепа на медиите, Фонда за защита правата на човека и други неправителствени организации.

Навални отрече всички повдигнати му обвинения. В профила си в Twitter той написа: "Изглежда Путин просто е изпаднал в истерия. Той стои зад всичко. Той е крадец, готов да убие онези, които отказват да мълчат за кражбата му“.

Независимият журналист Вадим Жартун нарече Следствения комитет „позор за Русия“. "Вие сте предатели за родината, престъпници. Къде са съдебните дела срещу Путин и Медведев? Къде са разследванията на измамите по време на изборите? Вие трябваше да бъдете съдени преди много време“.

Само ден по-рано Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия даде ултиматум на Навални до вторник сутринта да се яви в офисите им заради нарушаване на условна присъда във връзка с обвинение от 2014 г. Заплаши го със затвор, ако не се яви, тъй като вече бил напълно излекуван след отравянето с Новичок, но не се връщал в Москва и по този начин нарушавал условията по присъдата.

Става въпрос за ареста на политика отпреди шест години по обвинения за пране на пари и измама. Тогава той прекара почти година под домашен арест и получи условна присъда през декември 2014 г.

След като получи ултиматума, председателят на ФБК каза, че това обвинение е „измислено от Путин“. „Веднага осъзнах, че ще се опитат да ме затворят, защото не съм умрял“, написа той в Twitter.

Навални се намира в Германия, където се възстановяваше след отравянето през август. Русия е свързана с нападението над него, но Москва отрича въпреки поредицата от доказателства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението