Всяка година, посред лято има едно нетипично за българската действителност събитие - Моцартовият фестивал в РИУ Правец. 

Класическа музика под открито небе на естествения декор на разкошното езеро. Свикнали сме да свързваме класическата музика със зала, а тук небето, въздухът и водата оформят границата на сцената, за да разберем, че най-добрата акустика е липсата на зала. 

Това не е просто класическа музика, това е великолепният Моцарт с целия блясък от жизнерадост и мелодични хармонии. 

„Моцарт е символ на безспирната енергия, на вечната младост, на насладата и разнообразието на живота“, казва артистичният директор на фестивала проф. Борислава Танева.

РИУ Правец изглежда като идеалното място за нещо подобно заради мащаба си - когато си в хотела, пред теб е само природата, а дните в края на август са удобно време да излезем от матрицата и отворим очи и уши за нещо красиво и мелодично.

На 50 минути от София по магистралата, Правец е покана за бягство от града и рутината.

Хотелът е на много високо ниво, стаите са просторни, наоколо е тишина и спокойствие. От едната страна е планината, от другата е езерото, което създава много особен микроклимат.  Сутрин, докато закусвате, виждате как природата се събужда, а над главата ви се гонят лястовички.  

Сигурно се чудите как се ходи на хотел по време на Covid-19. Опитът е различен, но в РИУ Правец организацията е на нивото на звездите на хотела. Освен  дезинфектанти за ръце и обувки на всички входове, още при регистрация попълвате декларация, че ще ползвате маска в закритите части, а в зоната на ресторанта, която е на самообслужване, задължително трябва да сте с ръкавици, осигурени от хотела. Ако случайно забравите маската си, на рецепция ще ви дадат такава. 

Едно от големите предимства на РИУ Правец е, че там не можете да скучаете – тенис, голф, басейн, фитнес, спа, аеробни занимания – само от вас зависи колко да сте активни, или обратно - просто да почететe книга на някоя зелена поляна. Можете да играете с децата си, но и да ги оставите аниматори, ако искате няколко часа спокойствие. 

Ресторантът на РИУ Правец е част от успеха на най-известният all-inclusive – на вечеря изборът е между бавно печено агнешко или телешко, вегетариански предложения и десерти, за които ви трябва настина силна воля. 

Моцартовите дни добавят още малко стил към всичко това. Моцарт е цивилизационен символ, казва проф. Танева и това определение все повече ни харесва. 

Тази година Моцартовият фестивал ще бъде между 21 и 23 август и ще има шест премиерни заглавия, пет от които създадени специално за фестивала.

Нещо, което екипът на Булевард България избра, е концертът „Serenata notturna“ на Румен Бояджиев -син и музикантите от Drop Down Community. Drop Down Community са най-младият български камерен оркестър от 13 музиканти, а премиерното им произведение ще е  „Камерна симфония”,  за която композиторът Румен Бояджиев – син казва: „В изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него“. 

Името „Serenata notturna“ е вдъхновено от включеното в програмата едноименно произведение на Моцарт.

Датата на техният концерт е 22 август по залез слънце. 

Още нещо, което привлече вниманието ни, е Ангел Заберски трио с  „Малко нощна музика“ II. Отново е на 22 август, но вече по тъмно – от 22 часа. 

Това също е премиерно произведение, а заглавието му е намигване към заглавието на гениалното произведение на Моцарт.

Триото Ангел Заберски (пиано), Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов – Стунджи (барабани) ще изпълнят джаз интерпретации на Популярни класически пиеси от Моцарт, Бах, Шопен, Лист, Чайковски, Брамс

Цялата програма, можете да прочетете на сайта на фестивала.