Всяка година, посред лято има едно нетипично за българската действителност събитие - Моцартовият фестивал в РИУ Правец. 

Класическа музика под открито небе на естествения декор на разкошното езеро. Свикнали сме да свързваме класическата музика със зала, а тук небето, въздухът и водата оформят границата на сцената, за да разберем, че най-добрата акустика е липсата на зала. 

Това не е просто класическа музика, това е великолепният Моцарт с целия блясък от жизнерадост и мелодични хармонии. 

„Моцарт е символ на безспирната енергия, на вечната младост, на насладата и разнообразието на живота“, казва артистичният директор на фестивала проф. Борислава Танева.

РИУ Правец изглежда като идеалното място за нещо подобно заради мащаба си - когато си в хотела, пред теб е само природата, а дните в края на август са удобно време да излезем от матрицата и отворим очи и уши за нещо красиво и мелодично.

На 50 минути от София по магистралата, Правец е покана за бягство от града и рутината.

Хотелът е на много високо ниво, стаите са просторни, наоколо е тишина и спокойствие. От едната страна е планината, от другата е езерото, което създава много особен микроклимат.  Сутрин, докато закусвате, виждате как природата се събужда, а над главата ви се гонят лястовички.  

Сигурно се чудите как се ходи на хотел по време на Covid-19. Опитът е различен, но в РИУ Правец организацията е на нивото на звездите на хотела. Освен  дезинфектанти за ръце и обувки на всички входове, още при регистрация попълвате декларация, че ще ползвате маска в закритите части, а в зоната на ресторанта, която е на самообслужване, задължително трябва да сте с ръкавици, осигурени от хотела. Ако случайно забравите маската си, на рецепция ще ви дадат такава. 

Едно от големите предимства на РИУ Правец е, че там не можете да скучаете – тенис, голф, басейн, фитнес, спа, аеробни занимания – само от вас зависи колко да сте активни, или обратно - просто да почететe книга на някоя зелена поляна. Можете да играете с децата си, но и да ги оставите аниматори, ако искате няколко часа спокойствие. 

Ресторантът на РИУ Правец е част от успеха на най-известният all-inclusive – на вечеря изборът е между бавно печено агнешко или телешко, вегетариански предложения и десерти, за които ви трябва настина силна воля. 

Моцартовите дни добавят още малко стил към всичко това. Моцарт е цивилизационен символ, казва проф. Танева и това определение все повече ни харесва. 

Тази година Моцартовият фестивал ще бъде между 21 и 23 август и ще има шест премиерни заглавия, пет от които създадени специално за фестивала.

Нещо, което екипът на Булевард България избра, е концертът „Serenata notturna“ на Румен Бояджиев -син и музикантите от Drop Down Community. Drop Down Community са най-младият български камерен оркестър от 13 музиканти, а премиерното им произведение ще е  „Камерна симфония”,  за която композиторът Румен Бояджиев – син казва: „В изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него“. 

Името „Serenata notturna“ е вдъхновено от включеното в програмата едноименно произведение на Моцарт.

Датата на техният концерт е 22 август по залез слънце. 

Още нещо, което привлече вниманието ни, е Ангел Заберски трио с  „Малко нощна музика“ II. Отново е на 22 август, но вече по тъмно – от 22 часа. 

Това също е премиерно произведение, а заглавието му е намигване към заглавието на гениалното произведение на Моцарт.

Триото Ангел Заберски (пиано), Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов – Стунджи (барабани) ще изпълнят джаз интерпретации на Популярни класически пиеси от Моцарт, Бах, Шопен, Лист, Чайковски, Брамс

Цялата програма, можете да прочетете на сайта на фестивала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

От "Бързи и яростни в Пловдив" до тройна катастрофа в Слънчев бряг

Brabus, подарен за 18-ти рожден ден, приключи с ПТП и удар в ограда

Риана влезе в клуба на милиардерите, но не благодарение на музиката си

Козметичният бизнес на Риана и LVMH я превърна в най-богатата жена в музикалната индустрия

Служебният кабинет "завеща" на ИТН нов главен секретар на МВР

Петър Тодоров е предложен от кабинета "Янев" дни преди избора на редовно правителство

Работодателите спират мощности заради рекордно високи цени на тока, ИТН обвинява БЕХ в саботаж

Как цената на промишления ток в България изведнъж стана по-висока от Германия, Франция и Австрия