Може би все пак Абрамович е бил отровен, но ще продължи да участва в преговорите Снимка: © Getty Images

Руският милиардер Роман Абрамович, който прие да посредничи в мирните преговори между Киев и Москва, както и няколко от украинските преговарящи са страдали от симптоми на отравяне след среща в Киев в началото на март. Това съобщават Wall Street Journal и разследващата мрежа Bellingcat. Новината е потвърдена и от говорител на Абрамович.

Според публичната информация Абрамович и най-малко двама високопоставени членове на украинската преговаряща делегация са имали симптоми, които включват зачервени сълзящи очи и белене на кожата по лицето и ръцете.

Според Bellingcat симптомите са се появили вечерта след преговорите и отшумели на следващата сутрин. Най-вероятно те се дължат на отравяне с химическо вещество, като дозата е била твърде ниска, за да причини животозастрашаващи щети.

Въпреки предполагаемото отравяне, Абрамович ще продължи да участва в мирните преговори, съобщава Wall Street Journal. Кремъл все още не е отговорил на обвиненията.

Във вчерашния ден украинските участници в преговорите отрекоха да са били жертва на отравяне. Всички членове на преговорните групи работят нормално, каза украинският преговарящ Михайло Подоляк. „В информационния поток в момента има много спекулации, различни вариации на конспирации и елементи на една или друга информационна игра“, коментира той.

"Добре съм. Моля не вярвайте на непроверени източници на информация. Информационната война в страната ни е активна. Пазете се“, написа и друг преговарящ - Рустем Умеров, който също беше обявен за жертва на отравяне.

Смята се, че Роман Абрамович участва като посредник между Киев и Москва от края на февруари и е в ролята на алтернативен канал за разговори с Кремъл. Запознати твърдят, че се е срещал лично с Владимир Путин за Украйна.

Абрамович се е опитал да ангажира и други преговарящи, включително бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, пише The Wall Street Journal.

Миналата седмица той е пътувал до Полша и Украйна, а от началото на седмицата е пристигнал в Истанбул, където тази седмица ще продължат официалните преговори между Русия и Украйна.

Майката на Абрамович е украинка, самият той има португалско гражданство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024