Може би все пак Абрамович е бил отровен, но ще продължи да участва в преговорите Снимка: © Getty Images

Руският милиардер Роман Абрамович, който прие да посредничи в мирните преговори между Киев и Москва, както и няколко от украинските преговарящи са страдали от симптоми на отравяне след среща в Киев в началото на март. Това съобщават Wall Street Journal и разследващата мрежа Bellingcat. Новината е потвърдена и от говорител на Абрамович.

Според публичната информация Абрамович и най-малко двама високопоставени членове на украинската преговаряща делегация са имали симптоми, които включват зачервени сълзящи очи и белене на кожата по лицето и ръцете.

Според Bellingcat симптомите са се появили вечерта след преговорите и отшумели на следващата сутрин. Най-вероятно те се дължат на отравяне с химическо вещество, като дозата е била твърде ниска, за да причини животозастрашаващи щети.

Въпреки предполагаемото отравяне, Абрамович ще продължи да участва в мирните преговори, съобщава Wall Street Journal. Кремъл все още не е отговорил на обвиненията.

Във вчерашния ден украинските участници в преговорите отрекоха да са били жертва на отравяне. Всички членове на преговорните групи работят нормално, каза украинският преговарящ Михайло Подоляк. „В информационния поток в момента има много спекулации, различни вариации на конспирации и елементи на една или друга информационна игра“, коментира той.

"Добре съм. Моля не вярвайте на непроверени източници на информация. Информационната война в страната ни е активна. Пазете се“, написа и друг преговарящ - Рустем Умеров, който също беше обявен за жертва на отравяне.

Смята се, че Роман Абрамович участва като посредник между Киев и Москва от края на февруари и е в ролята на алтернативен канал за разговори с Кремъл. Запознати твърдят, че се е срещал лично с Владимир Путин за Украйна.

Абрамович се е опитал да ангажира и други преговарящи, включително бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, пише The Wall Street Journal.

Миналата седмица той е пътувал до Полша и Украйна, а от началото на седмицата е пристигнал в Истанбул, където тази седмица ще продължат официалните преговори между Русия и Украйна.

Майката на Абрамович е украинка, самият той има португалско гражданство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023