“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ Снимка: © Canva

Германският канцлер Олаф Шолц използва популярен призив на своя предшественик Ангела Меркел, за да насърчи усилията на своето правителство в опитите му да излезе от дългогодишната зависимост от руски газ.

"Ние можем да го направим" - фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална. За първи път тя беше отправена през 2015 г. Думите на канцлерът тогава бяха използвани, за да уверят германците, че страната им има силите да поеме бягащите от конфликтите в Близкия изток бежанци.

Само 7 години по-късно репликата ѝ продължава да циркулира в политическото пространство. Поводът обаче е различен, а заемащият поста на канцлер - друг.

Олаф Шолц говори пред икономическия форум на своята Социалдемократическа партия в Берлин, като обяви, че правителството му въвежда нови закони, за да подготви Германия „за трудна ситуация“. Държавният глава намекна, че Русия може да спре доставките на газ за страната през следващата седмица, което може да постави най-голямата икономика в ЕС в рецесия.

По-рано германското правителство предложи спешно законодателство, което да даде възможност за спасяването на енергийни компании и евентуално да въведе данък, който да разпределя равномерно нарастващите цени на газа между частните клиенти и компании.

Тази седмица сенаторът на околната среда в Хамбург предупреди, че германският град може да ограничи топлата вода и регулирането на максималните стайни температури заради кризата с руските доставки на газ.

Хамбург може да ограничи топлата вода заради недостига на руски газ

Шолц каза, че усилията страната да се откаже от руския газ са комбинирани с „много амбициозния проект“ на страната и на целия Европейски съюз за постигнаето на въглеродна неутралност до 2045 г.

Това изисква „най-голямата промишлена модернизация от над 100 години“, каза канцлерът, а след това добави: "Моята теза е: Ние можем да го направим".

Думите на Шолц бяха ясна препратка към крилатата фраза на Ангела Меркел, а след тях веднага последваха аплодисменти и смях от публиката на икономическия форум.

Управляващата коалиция на социалдемократите, зелените и либералите постигна споразумение във вторник за задвижването на закон за насърчаване на прехода на Германия към възобновяеми енергийни източници. Очаква се те да покрият 80% от енергийното търсене на страната до 2030 г. Канцлерът призова законодателите да одобрят предложението „във възможно най-кратко време“.

Шолц отправи и критики към предишното правителство, ръководено от Меркел, че не е успяло да предвиди проблемната зависимост на страната от руския газ. Той нарече грешка допускането Берлин да стане зависим от руските енергийни ресурси.

Правителството на Германия предупреди гражданите и компаниите да намалят потреблението на енергия и да им помогнат да съхранят газ преди идващата зима поради опасения около вноса на руски газ. Русия е най-големият доставчик на газ за Германия, осигурявайки на най-голямата икономика в Европа малко под една трета от газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024