Снимка: © Canva

Германският канцлер Олаф Шолц използва популярен призив на своя предшественик Ангела Меркел, за да насърчи усилията на своето правителство в опитите му да излезе от дългогодишната зависимост от руски газ.

"Ние можем да го направим" - фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална. За първи път тя беше отправена през 2015 г. Думите на канцлерът тогава бяха използвани, за да уверят германците, че страната им има силите да поеме бягащите от конфликтите в Близкия изток бежанци.

Само 7 години по-късно репликата ѝ продължава да циркулира в политическото пространство. Поводът обаче е различен, а заемащият поста на канцлер - друг.

Олаф Шолц говори пред икономическия форум на своята Социалдемократическа партия в Берлин, като обяви, че правителството му въвежда нови закони, за да подготви Германия „за трудна ситуация“. Държавният глава намекна, че Русия може да спре доставките на газ за страната през следващата седмица, което може да постави най-голямата икономика в ЕС в рецесия.

По-рано германското правителство предложи спешно законодателство, което да даде възможност за спасяването на енергийни компании и евентуално да въведе данък, който да разпределя равномерно нарастващите цени на газа между частните клиенти и компании.

Тази седмица сенаторът на околната среда в Хамбург предупреди, че германският град може да ограничи топлата вода и регулирането на максималните стайни температури заради кризата с руските доставки на газ.

Хамбург може да ограничи топлата вода заради недостига на руски газ

Шолц каза, че усилията страната да се откаже от руския газ са комбинирани с „много амбициозния проект“ на страната и на целия Европейски съюз за постигнаето на въглеродна неутралност до 2045 г.

Това изисква „най-голямата промишлена модернизация от над 100 години“, каза канцлерът, а след това добави: "Моята теза е: Ние можем да го направим".

Думите на Шолц бяха ясна препратка към крилатата фраза на Ангела Меркел, а след тях веднага последваха аплодисменти и смях от публиката на икономическия форум.

Управляващата коалиция на социалдемократите, зелените и либералите постигна споразумение във вторник за задвижването на закон за насърчаване на прехода на Германия към възобновяеми енергийни източници. Очаква се те да покрият 80% от енергийното търсене на страната до 2030 г. Канцлерът призова законодателите да одобрят предложението „във възможно най-кратко време“.

Шолц отправи и критики към предишното правителство, ръководено от Меркел, че не е успяло да предвиди проблемната зависимост на страната от руския газ. Той нарече грешка допускането Берлин да стане зависим от руските енергийни ресурси.

Правителството на Германия предупреди гражданите и компаниите да намалят потреблението на енергия и да им помогнат да съхранят газ преди идващата зима поради опасения около вноса на руски газ. Русия е най-големият доставчик на газ за Германия, осигурявайки на най-голямата икономика в Европа малко под една трета от газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин