Мрежата от университети за $1 млрд. на Сорос Снимка: © Getty Images
  • Милиардерът Джордж Сорос има нов план за съпротива срещу авторитарните режими - нова мрежа от университети, за която е готов да инвестира 1 млрд. долара.
  • Инициативата ще бъде част от "Отворено общество" и ще стъпи върху две образователни институции - колежа Бард в САЩ и Централноевропейския университет в Унгария/Австрия.
  • Сблъсъкът на Сорос с Виктор Орбан около акредитацията на ЦЕУ стана причина за принудителното преместване на базата му във Виена.
  • Сорос посочи президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин като "риск за отворените общества".

Джордж Сорос използва Световния икономически форум в Давос, за да анонсира плановете си за световната група от образователни институции като инструмент за противодействие на "растящата заплаха от популизма и климатичните проблеми".

Финансистът обяви, че вижда главен риск за "отворените общества" в лицето на американския президент Доналд Тръмп и китайския ръководител Си Дзинпин.

Сорос нарече Тръмп "измамник и върховен нарцисист", като го обвини в нарушаване на американската конституция. Той го сравни с президента на Китай, който "използва технологии за упражняване на тотален контрол върху живота на гражданите на Китай".

"И двамата се опитват да разширят властта на институциите си до пределните й граници и дори отвъд тях. Тръмп е готов да жертва националните интереси в замяна на личния си интерес и би направил буквално всичко, за да спечели втори мандат. От друга страна Си Дзинпин е готов да се възползва от слабостите на Тръмп. Светът би бил по-добро място за живот, ако те не бяха на власт", казва Джордж Сорос.

Според информация на "Уол стрийт джърнъл", Сорос е изгубил около 1 млрд. долара заради залози, че пазарите ще паднат непосредствено след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г.

89-годишният финансист определи новата си инициатива за университетска мрежа за "най-важния и най-устойчив проект в живота".

"Бих искал да го видя осъществен, докато все още съм жив", каза той пред журналисти в Давос.

Очаква се мрежата да бъде изградена около два съществуващи центъра за висше образование, финансирани от Сорос като част от по-голямата му благотворителна организация "Отворено общество". Първият е Централноевропейският университет, който беше преместен от Унгария в Австрия след натиск от страна на правителствово на Виктор Орбан. Вторият е колежът Бард, който се намира в Ню Йорк.

"Университетската мрежа на Отворено общество е нов модел на световно висше образование. Тя ще интегрира обученито и създаването на познание отвъд географските и демографски ограничения, ще подкрепя гражданското действие за подобряване на отворените общества и ще разшири достъпа до висше образование на недооценените общности", се казва в съобщение на фондацията на Сорос.

Мрежата ще бъде ръководена от Леон Ботстийн, който в момента е президент на колежа Бард. Той описва идеята като сътрудничество между световни образователни институции, които ще разработят общи учебни програми и ще предлагат дипломи, които ще се признават едновременно от местните власти и от САЩ.

"Дългосрочната ни стратегия е в достъпа до качествено образование, особено образованието, което подкрепя автономността на индивида, като култивира у него критично мислене, и в академичната свобода. Като имаме предвид климатичната криза и световното напрежение, не е пресилено да кажем, че 2020 г. и следващите няколко години ще определят не само съдбата на Си и Тръмп, но и на целия свят", казва още Джордж Сорос в Давос.

Университетската мрежа е и отговорът на Сорос срещу съпротивата от страна на унгарския премиер Виктор Орбан срещу създадения през 1971 г. от финансиста Централноевропейски университет в Будапеща.

ЦЕУ беше принуден да измести част от кампуса си от унгарската столица във Виена, след като правителството на Орбан отне правото на институцията да издава признати в САЩ дипломи. Орбан обяви Сорос за противник на Европейския съюз и му приписа таен план да удави Унгария с мигранти.

Образът на милиардера беше използван и в предизборната кампания на Fidesz през 2019 г., която го представше като "кукловод" на Европейската комисия. Кампанията на Орбан доведе до временното замразяване на членството на партията му в ЕНП.

Джордж Сорос отрича обвиненията и посочва, че не смята да се върне в родната си страна, докато Виктор Орбан продължава да я управлява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024