Снимка: © Getty Images
  • Милиардерът Джордж Сорос има нов план за съпротива срещу авторитарните режими - нова мрежа от университети, за която е готов да инвестира 1 млрд. долара. 
  • Инициативата ще бъде част от "Отворено общество" и ще стъпи върху две образователни институции - колежа Бард в САЩ и Централноевропейския университет в Унгария/Австрия. 
  • Сблъсъкът на Сорос с Виктор Орбан около акредитацията на ЦЕУ стана причина за принудителното преместване на базата му във Виена. 
  • Сорос посочи президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин като "риск за отворените общества".  

Джордж Сорос използва Световния икономически форум в Давос, за да анонсира плановете си за световната група от образователни институции като инструмент за противодействие на "растящата заплаха от популизма и климатичните проблеми". 

Финансистът обяви, че вижда главен риск за "отворените общества" в лицето на американския президент Доналд Тръмп и китайския ръководител Си Дзинпин. 

Сорос нарече Тръмп "измамник и върховен нарцисист", като го обвини в нарушаване на американската конституция. Той го сравни с президента на Китай, който "използва технологии за упражняване на тотален контрол върху живота на гражданите на Китай". 

"И двамата се опитват да разширят властта на институциите си до пределните й граници и дори отвъд тях. Тръмп е готов да жертва националните интереси в замяна на личния си интерес и би направил буквално всичко, за да спечели втори мандат. От друга страна Си Дзинпин е готов да се възползва от слабостите на Тръмп. Светът би бил по-добро място за живот, ако те не бяха на власт", казва Джордж Сорос. 

Според информация на "Уол стрийт джърнъл", Сорос е изгубил около 1 млрд. долара заради залози, че пазарите ще паднат непосредствено след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. 

89-годишният финансист определи новата си инициатива за университетска мрежа за "най-важния и най-устойчив проект в живота". 

"Бих искал да го видя осъществен, докато все още съм жив", каза той пред журналисти в Давос. 

Очаква се мрежата да бъде изградена около два съществуващи центъра за висше образование, финансирани от Сорос като част от по-голямата му благотворителна организация "Отворено общество". Първият е Централноевропейският университет, който беше преместен от Унгария в Австрия след натиск от страна на правителствово на Виктор Орбан. Вторият е колежът Бард, който се намира в Ню Йорк. 

"Университетската мрежа на Отворено общество е нов модел на световно висше образование. Тя ще интегрира обученито и създаването на познание отвъд географските и демографски ограничения, ще подкрепя гражданското действие за подобряване на отворените общества и ще разшири достъпа до висше образование на недооценените общности", се казва в съобщение на фондацията на Сорос. 

Мрежата ще бъде ръководена от Леон Ботстийн, който в момента е президент на колежа Бард. Той описва идеята като сътрудничество между световни образователни институции, които ще разработят общи учебни програми и ще предлагат дипломи, които ще се признават едновременно от местните власти и от САЩ. 

"Дългосрочната ни стратегия е в достъпа до качествено образование, особено образованието, което подкрепя автономността на индивида, като култивира у него критично мислене, и в академичната свобода. Като имаме предвид климатичната криза и световното напрежение, не е пресилено да кажем, че 2020 г. и следващите няколко години ще определят не само съдбата на Си и Тръмп, но и на целия свят", казва още Джордж Сорос в Давос. 

Университетската мрежа е и отговорът на Сорос срещу съпротивата от страна на унгарския премиер Виктор Орбан срещу създадения през 1971 г. от финансиста Централноевропейски университет в Будапеща. 

ЦЕУ беше принуден да измести част от кампуса си от унгарската столица във Виена, след като правителството на Орбан отне правото на институцията да издава признати в САЩ дипломи. Орбан обяви Сорос за противник на Европейския съюз и му приписа таен план да удави Унгария с мигранти.

Образът на милиардера беше използван и в предизборната кампания на Fidesz през 2019 г., която го представше като "кукловод" на Европейската комисия. Кампанията на Орбан доведе до временното замразяване на членството на партията му в ЕНП. 

Джордж Сорос отрича обвиненията и посочва, че не смята да се върне в родната си страна, докато Виктор Орбан продължава да я управлява.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"