Ръководството на МРРБ освети нова схема за предполагаемо източване на средства от държавния бюджет - чрез изкуствено завишаване на парите за поддръжка на съществуващите пътища чрез възлагането на текущи ремонти по отсечки, за които е нужно да се направи основен ремонт. 

Обект на проверка са 76 отсечки - вкл. прословутият вълнообразен участък от АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора - за които АПИ са плащали по цени за текущи, вместо основни ремонти. 

От 2018 г. има доклад на Агенция "Пътна инфраструктура", в който са описани 76-те пътя в лошо състояние, чийто ремонт по прогноза е трябвало да струва около 370 млн. лв. 

Вместо това между 2018 и началото на 2021 г. са възложени ремонти за обща сума от 956 милиона лева на тези участъци. 

За 13 от обектите е имало вече готови проекти за извършване на основен ремонт - включително за пътя София-Пазарджик. Вместо това по тях са направени работи, категоризирани като "текущ ремонт".

В 24 от отсечките има 100% съвпадение на дължината по описанието в доклада на АПИ и изпълнените впоследствие ремонтни дейности. Вместо прогнозната цена от 114,5 млн. лв. според оценката на пътната агенция, се е стигнало до надуване на разходите до 296,8 млн. лв. заради текущи ремонти на същата дължина. 

Разликата между основния и текущия ремонт е, че цената при първия е по-ниска, но гаранцията е по-дълга (10 г.), а надзорът по строителството - по-висок, каза служебният министър Виолета Комитова. 

Основният ремонт на отсечката Чирпан - Стара Загора по АМ "Тракия" е трябвало да струва 95 млн. лв. според оценката на АПИ в края на 2018 г. 

В момента фирмите-изпълнители на текущия ремонт са предявили 207,3 млн. лв. разходи за изпълнението. 

"Гаранция за това колко ще изкара този път не може да е повече от 5 години. Никой не е пипал конструкцията отдолу, както е било предвидено в края на 2018 г. това да се случи. Ако беше направен основен ремонт, щеше да се влезе в конструкцията на пътя и всички проблеми с неравностите и пропаданията щяха да бъдат преодолени", каза директорът на ДНСК Влади Калинов. 

В един от участъците по пътя Самоков-Ихтиман е имало повреди на асфалта до изравяне на ниво пръст. Но отново е възложен текущ ремонт вместо основен.

На друга пътна отсечка до Лъки, категоризирана като текущ ремонт, е направено отнемане на скали около платното.  

"Когато се променя поръчката, се прави, за да се оскъпи строежа, да няма строителни книжа и да се намалят гаранционните срокове. Това е безконтролно харчене на публични пари", каза още той. 

Калинов посочи, че за да се спре схемата "ремонт на ремонта", трябва да се възлагат основни ремонти само с обществена поръчка по одобрен проект и приемане на работата само с акт 16. 

Вътрешният министър Бойко Рашков, който също присъства на пресконференцията, обяви, че се очаква Петя Аврамова и Николай Нанков да бъдат разпитани и по тези казуси, а не само за съмненията за изчезването на 60 млн. лв. от един от лотовете на АМ "Хемус". 

"След 30-годишна следствена практика не съм могъл да си представя, че е възможно да се извърши и то под ръководството на изпълнителната власт. Не може Борисов да не е знаел за тези схеми, защото всички служби са под негов надзор. Борисов е този, който трябва да поеме цялата отговорност - и политически, и с оглед на наказателните процеси. Аврамова и Нанков не могат да правят каквото си искат в това министерство", каза той по повод двата случая. 


МВР ще разпита двама бивши министри на ГЕРБ за аферата с АМ "Хемус"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед