Двамата последни министри на регионалното развитие от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков - ще бъдат повикани на разпит в МВР заради разследването за строителството на АМ "Хемус". 

Това съобщава служебният вицепремиер Бойко Рашков пред в. "Сега". В момента и Аврамова, и Нанков са кандидати за народни представители и водачи на листи от ГЕРБ, съответно във Враца и Ловеч. Рашков е посочил, че от полицията зависи кога ще се проведат разпитите, но че те ще бъдат привикани "тези дни" за обяснения по разследването. 

Петя Аврамова стана министър на мястото на Николай Нанков през септември 2018 г. Предшественикът й формално беше освободен заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, а разследването показа, че ремонтираният път не е отговарял на стандартите за безопасност. Нанков обаче остана в ръководството на МРРБ до май 2021 г. като зам.-министър. 

МВР ще иска информация за строителните книжа на новите лотове от АМ "Хемус" и за контрола, който държавата е трябвало да упражнява по строителството им. Лотовете 4-9 все още нямат разрешение за строеж, в повечето от тях все още текат процедури по отчуждаване, а трасето от лотове 7-9 ще трябва да бъде начертано отново, защото се оказва, че не може да се изпълни по предварителния проект. 

От 2020 г. обаче "Автомагистрали" са разплатили авансово стотици милиони към фирми за наем на техника и доставка на строителни материали, без да са извършени действия по изграждането на отсечките. В петък ръководството на МВР обяви, че 60 млн. лв. от парите само за един лот са изчезнали от банковите сметки на фирмата-получател чрез схема за теглене в брой през кухи фирми, регистрирани на имената на малограмотни и социално-слаби граждани. 

От лятото на 2021 г. в Софийска градска прокуратура и НСлС тече паралелно разследване за безстопанственост по случая с финансирането на строителството на АМ "Хемус".  По него досега не са привлечени обвиняеми, макар че са разпитани "над 100 свидетели".

Липсата на резултат по това дело беше основанието, което Рашков даваше за започването на алтернативно разследване в рамките на МВР - този път по следите на раздадените авансови плащания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър