Снимка: © Зоран Мише

"В началото бяха паниката, съпротивата, недоверието, възмущението. После дойдоха навикът, липсата на смисъл, автопилотът. Повече от година ни съпровождат явни и скрити страхове, често в двете крайности, които само изкуството и сатирата могат да преработят", пишат създателите на първия по рода си „Музей на COVID-19 страховете“. 

Мястото е галерия Doza, а идеята е заедно да осмислим какво преживяхме, да се изправим пред ужасите и яростта си. Посредници в това начинание ще са художници, поети и писатели. Откриването е на 25 май, вторник межди 18:00 и 21:00 ч.

„Музей на COVID-19 страховете“ e интерактивен проект, интерпретиращ травмите на пандемията. "Творчески образи на коронавируса и кризата покрай него ще бъдат представени в синкретични взаимодействия между изображения и текст. Музеят ще се разположи едновременно онлайн и офлайн, в траура и хумора, с надеждата (и съмнението), че наследството COVID-19 може да ни направи по-отговорни, по-силни и по-мъдри", казват инициаторите му.

"Споделеният образ, текст, сън сублимира травмата и я обезсилва като патогенен ефект в психиката и тялото. Всеки от нас има ресурса да се изправи пред най-големия си страх, да го погледне в очите през метафората и символа и да го обезсили в хумора и срещата с другия, който преживява нещо подобно."

Част от проекта е литературно четене, озаглавено "Новото е страшно“, което трябва да оформи нов пандемичен поглед към поредицата неформални литературни четения на Свободното поетическо общество (СПО) - онлайн списание за модерна литература - "Новото е странно". Ще четат Марианна Георгиева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Александър Христов и други.

Нестандартният подход ще смеси фантастика със социални проблеми, сатира с екология, поетични творби и проза, печелили редица награди за литература. 

Четенето ще се проведе на 29 май от 18:00 часа.

Със свои творби ще участват Драгомир Костадинов – PXRN (на снимката горе), Александър Юзев, Зоран Мише, Мила Янева-Табакова, Мериан Николова и авторите от Свободно поетическо общество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал