Снимка: © Getty Images

„Евровизия“ ще се пренесе отвъд Океана, след като организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия подписаха договор, за да създадат американска версия на музикалното състезание.

Първото му издание ще бъде в края на 2021 г. и ще включи изпълнения на музиканти от всички 50 щата. Плановете са състезанието да не е организирано в познатия формат от два полуфинала и финал, а да бъде серия от излъчвани по телевизията кръгове.

Във всеки щат ще се провеждат регионални гласувания и така всяка част от САЩ ще излъчи своя претендент за голямата награда. Тя ще бъде решена от подкрепата на феновете, които ще гласуват във всеки един от трите рунда в заключителния етап.

Един от продуцентите на новото шоу Андерс Ленхоф обясни концепцията на предаването на американците, за които традициите на „Евровизия“ не са познати. „Представете си, че музиката е олимпийски спорт – артисти от целия свят се събират на едно място, за да се състезават за златото. Това е „Евровизия“, каза Ленхоф, цитиран от The Guardian.

Той добави, че музикалният формат ще включи в себе си „фанфарите и вълнението“, предизвикано от плейофите в Националната футболна лига, както и „красотата на изпълнения от световна класа“.

Все още остава неясно дали американците ще приемат позитивно новия за тях формат. Съществува и въпросът дали в Щатите ще се наблюдава традиционното гласуване за политически съюзници, приятелски и съседски държави, каквото виждаме всяка година на Стария континент.

Всички изпълнения, кандидатстващи за участие в американския еквивалент на „Евровизия“, трябва да са оригинални композиции, а не кавъри на песни, характерни за шоуто „American Idol“ или „X Factor“. Регионално жури във всеки щат също ще играя роля в подбора на кандидатите, които ще участват в националния финал. Все още няма информация коя телевизия ще предава музикалната надпревара.

„Евровизия“ трябваше да се проведе в нидерландския град Ротердам през 2020, но бе отложена за следващата година заради пандемията от новия коронавирус. Това бе първият път, в който състезанието не се проведе. То бе създадено през 1956 г., за да се заздравят връзките между държавите на континента след Втората световна война.

Форматът на „Евровизия“ представлява два полуфинала и голям финал, като преди това всяка държава поотделно излъчва свой представител. В заключителния етап участват 26 страни, като всяка държава гласува два пъти с оценки от 1 до 12. В един от случаите петчленно жури от музикалната индустрия подрежда своите фаворити, а в другия – зрителите могат да подкрепят съответната страна, без да гласуват за своята собствена.

„Евровизия“ има малка фен база в САЩ заради филма на актьора Уил Ферел. Продукцията му „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“, която излезе в Netflix, представлява пародия на надпреварата, представена през погледа на измислена исландска двойка от музикални партньори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество