Музиката като футболни плейофи: САЩ създава еквивалент на "Евровизия" Снимка: © Getty Images

„Евровизия“ ще се пренесе отвъд Океана, след като организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия подписаха договор, за да създадат американска версия на музикалното състезание.

Първото му издание ще бъде в края на 2021 г. и ще включи изпълнения на музиканти от всички 50 щата. Плановете са състезанието да не е организирано в познатия формат от два полуфинала и финал, а да бъде серия от излъчвани по телевизията кръгове.

Във всеки щат ще се провеждат регионални гласувания и така всяка част от САЩ ще излъчи своя претендент за голямата награда. Тя ще бъде решена от подкрепата на феновете, които ще гласуват във всеки един от трите рунда в заключителния етап.

Един от продуцентите на новото шоу Андерс Ленхоф обясни концепцията на предаването на американците, за които традициите на „Евровизия“ не са познати. „Представете си, че музиката е олимпийски спорт – артисти от целия свят се събират на едно място, за да се състезават за златото. Това е „Евровизия“, каза Ленхоф, цитиран от The Guardian.

Той добави, че музикалният формат ще включи в себе си „фанфарите и вълнението“, предизвикано от плейофите в Националната футболна лига, както и „красотата на изпълнения от световна класа“.

Все още остава неясно дали американците ще приемат позитивно новия за тях формат. Съществува и въпросът дали в Щатите ще се наблюдава традиционното гласуване за политически съюзници, приятелски и съседски държави, каквото виждаме всяка година на Стария континент.

Всички изпълнения, кандидатстващи за участие в американския еквивалент на „Евровизия“, трябва да са оригинални композиции, а не кавъри на песни, характерни за шоуто „American Idol“ или „X Factor“. Регионално жури във всеки щат също ще играя роля в подбора на кандидатите, които ще участват в националния финал. Все още няма информация коя телевизия ще предава музикалната надпревара.

„Евровизия“ трябваше да се проведе в нидерландския град Ротердам през 2020, но бе отложена за следващата година заради пандемията от новия коронавирус. Това бе първият път, в който състезанието не се проведе. То бе създадено през 1956 г., за да се заздравят връзките между държавите на континента след Втората световна война.

Форматът на „Евровизия“ представлява два полуфинала и голям финал, като преди това всяка държава поотделно излъчва свой представител. В заключителния етап участват 26 страни, като всяка държава гласува два пъти с оценки от 1 до 12. В един от случаите петчленно жури от музикалната индустрия подрежда своите фаворити, а в другия – зрителите могат да подкрепят съответната страна, без да гласуват за своята собствена.

„Евровизия“ има малка фен база в САЩ заради филма на актьора Уил Ферел. Продукцията му „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“, която излезе в Netflix, представлява пародия на надпреварата, представена през погледа на измислена исландска двойка от музикални партньори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024