Музикаутор реши да напомни за авторските права на Дунавското хоро на Нова година Снимка: © Getty Images

Новогодишното послание на Музикаутор, които решиха да напомнят за авторските права на композитора на "Дунавското хоро", създаде малък смут в медиите заради дебата може ли да се пуска традиционната за първите минути на 1 януари музика.

От организацията за управление на авторски права изясняват, че Дунавското хоро погрешно се възприема като "народна музика" - но е авторска композиция, базирана на фолклорна основа, и се ползва от защита.

Неин създател е Дико Илиев, който композира хорото, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър.

"Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им", казват от Музикаутор.

Съобщението им беше разтълкувано по всевъзможни начини: от "Внимавайте по площадите" до "Забраниха Дунавското хоро със закон".

Всъщност, никой не забранява да слушаме музиката на Нова година у дома или на открито.

Тя може да се използва на новогодишните концерти по площадите и в заведенията - при наличието на валиден музикален лиценз за комерсиални организации, който сдружението предоставя на телевизии, радостанции, кабелни оператори, туристически и търговски обекти, сайтове, издатели, организатори на концерти и др.

  • Авторските права се закрилят, докато авторът е жив и 70 години след смъртта му. Българският композитор Дико Илиев е починал на 30 ноември 1984 г., затова и срокът на защита на Дунавското хоро продължава до 2054.

Самите Музикаутор признават, че въпреки усилията на организацията и въвеждането на съответните европейски закони - "в България творците продължават да бъдат ощетявани".

"Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд", се казва в позицията им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024