МВнР (не) се тревожи за изборите: Още ги няма машините за чужбина Снимка: © Getty Images

Външното министерство, което отговаря за организацията на парламентарните избори на 2 април зад граница, е тревожно, защото все още няма достъп до машините за гласуване, които трябва да се инсталират в големите секции в чужбина. Стана дума за над 245 такива секции - най-вече в Турция, Германия, Великобритания, Испания, САЩ.

"Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още не сме получили достъп до машините за гласуване. Винаги сме искали такъв около 20 дни преди изборите, но вече сме много близо до изборния ден", каза Иван Кондов, главен секретар на министерството, който е натоварен с организацията на вота в чужбина. По думите му в краткото време, което остава до по-следващата неделя, министерството трудно може да гарантира навременната доставка на устройствата, особено за по-далечни дестинации като САЩ и Канада.

Конов обаче успокои, че не вижда причина за паника - след последните промени в Изборния кодекс и без наличие на машини гражданите ще могат да гласуват, стана ясно от думите му. Тази възможност идва заради това, че т.нар. хартиена коалиция в 48-ото Народно събрание - в лицето ва ГЕРБ, ДПС, БСП - възкреси хартиените бюлетини и сега гражданите имат право да изберат дали да ползват стария аналогов метод да подадат глас или да го направят чрез машина за гласуване.

Макар че има избор за метода, законът казва, че електронни устройства за гласуване трябва да има във всички изборни секции с над 300 избиратели. Липса на опция за машинен вот кодексът допуска, ако устройството, инсталирано на място, се развали - тогава се преминава към вот изцяло с хартиени бюлетини.

На 2 април българите с избирателни права в чужбина ще могат да гласуват в общо над 700 секции. По традиция най-много са в съседна Турция, следвана от Великобритания, САЩ, Германия, Испания. Адресите за гласуване са публикувани на сайта на външното министерство и на интернет страниците на нашите дипломатически и консулски представителства.

„Тези адреси може да се променят. Случва се поради проблеми с местоположението, с помещението. Затова ще призова българските граждани дори в деня на изборите да проверят адреса на секцията, в която са избрали или са записани да гласуват“, посочи Кондов.

Такава проверка може да бъде направена и чрез ГРАО.

МВнР ще командирова от София в различни държави общо 534 човека за попълване на избирателните комисии зад граница. Партийно заетите места в тези секционни комисии са около 1900“, посочи още секретарят на МВнР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024