МВнР опроверга информацията за отвлечен от "Ал Кайда" българин Снимка: © Getty Images

Няколко часа след като се появи информация за българин, отвлечен от терористичната организация „Ал Кайда“, Министерството на външните работи обяви, че няма български граждани сред останалите служители на ООН, които са в плен в Йемен.

"Във връзка с появила се информация в медиите за отвлечен български гражданин в Йемен, Ви информираме, че българското посолство в Рияд (б.а. - столицата на Саудитска Арабия) осъществи проверка и установи, че няма български граждани сред отвлечените служители на ООН в Йемен", обявиха от ведомството на Теодора Генчовска.

Зам.-министърът Велислава Петрова каза пред Нова ТВ, че сред представителите на организацията, които са в плен, няма и европейски граждани.

Според информация на bTV, която се позовава на йеменска агенция, българин и четирима местни са били отвлечени от терористичната организация. Всички те били служители на ООН. За петима отвлечени служители на ООН съобщи и Deutsche Welle.

Те са били отведени в провинция Абян късно в петък, докато са се връщали в Аден - временната столица на Йемен, след полева мисия, потвърдиха от организацията. „ООН е в тесен контакт с властите, за да осигури освобождаването им“, каза Ръсел Гийки, говорителят на висшия служител на ООН в страната.

Генералният секретар на ООН каза чрез говорителя си, че в централата са запознати със случая, но отказа да го коментира "по очевидни причини" и не даде подробности.

Йеменският клон е сред най-опасните на "Ал Кайда". При антитерористична операция на САЩ в страната преди две години бе убит тогавашният лидер на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АИАП) Касим ар Рими.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024