МВнР осъди обидите на албанския премиер Еди Рама по адрес на България Снимка: © Getty Images

Министерството на външните работи отправи предупреждение към албанския премиер Еди Рама заради грубия тон, който той използва срещу България заради поредното отлагане на решението за вдигане на ветото пред началото на преговорите с ЕС.

Албания се движи в "пакет" със Северна Македония в процеса на евроинтеграция и макар че България няма повече нерешени спорове с Тирана, техните преговори също не могат да започнат, преди преодоляване на проблемите със Скопие.

В четвъртък македонският премиер Димитър Ковачевски и Еди Рама присъстваха на обща пресконференция заедно със сръбския президент Александър Вучич, като албанският лидер нарече България "позор" и обвини ЕС за "тотално нечестния дух на разширяването".

"България е най-забележителният пример. Духът на разширяването се отклони от една споделена визия за цяла общност към похищаването на процеса от отделни държави членки", каза Рама и обяви, че България превръщала ЕС в "безсилен" съюз.

Сега МВнР публикува своя позиция, в която описва думите на Еди Рама като "непредизвикани тежки, обидни квалификации" и заявява, че е "недопустимо отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател".

Външно министерство заявява, че България винаги е подкрепяла европейската пирнадлежност на албанския народ, включително когато "нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза"'.

"Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС", се казва в позицията.

"На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик", казват от Министерството на външните работи.

Скоро след това дойде и отговорът на Еди Рама в Twitter:

"Българското МВнР има проблем с моя начин на изразяване. Добре. И аз имам проблем с начина, по който България иска да разрешава двустранни въпроси, използвайки процеса на разширяване като средство за държане на 2 НАТО-вски държави като заложници. Лесно е приятели, вдигнете ветото или ще ме търпите", пише той.

Рама казва още, че "един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов" е бил достатъчен, за да "разрешим приятелски и честно въпроса с българското малцинство в Албания".

"Истинските приятели не си вредят, а говорят истината и изпълняват обещанията си", пише още той.

Рама заявява още, че Бойко Борисов му се обадил в петък следобед - не е ясно дали председателят на ГЕРБ е застанал на позицията на Министерството на външните работи или не. Албанският премиер само му благодари за "решителната роля за вдигане на ветото" и го нарича "истински приятел, истински лидер".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024