Снимка: © Unsplash

„Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция“. По този начин българското външно министерство отговори на Скопие след позицията им от 8 декември, в която се твърди, че наложеното от София вето за присъединяване към ЕС е „безотговорна и тежка геостатистическа грешка“.

Северна Македония обяви още, че „никога няма да се откаже от правото на самоопределяне на македонските граждани“. А от МВнР отвърнаха: „С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България“.

В публикуваната от София позиция пише, че е време правителството на Република Северна Македония да се откаже от „манипулативната теза“, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на страната или правото им да наричат езика си както пожелаят.

„България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините ѝ оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем“, посочват от външно министерство.

От ведомството обаче казват, че България не приема утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.

„Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношения и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС“, отбелязват от МВнР и посочват, че все още Скопие не е дал гаранции, че може да спазва Договора за добросъседство.

Вчера Северна Македония публикува позиция, в която се казва, че македонската национална идентичност „не беше, не е и е невъзможно да бъде предмет на преговори“. „Македонският народ и македонският език са стълбовете на нашето европейско бъдеще“, посочиха от Скопие и изразиха съжаление, че процесът по разширяване на ЕС е спрян от България. „Става дума за безотговорна и тежка геостратегическа грешка“, смята правителството на западната ни съседка.

Според Скопие – правителството няма да позволи застой на вътрешните реформи и ще засили темпото, защото стратегическата цел е да придвижи страната към Европейския съюз и да изгради европейски стандарти. „За нас няма друг път, няма друга алтернатива. Македонското бъдеще е европейско“, пише в позицията на Северна Македония от 8 декември.

Все пак България е готова да продължи разговорите със западната си съседка за разрешаване на споровете. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски.

„Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това“, каза Захариева. "Убедена съм, че единствено прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца", добави тя. 

Захариева за пореден път отправи и критики към Скопие. По думите ѝ - Северна Македония политизира работата на смесената историческа и образователна комисия, създава пречки пред българския бизнес и оказва неофициален натиск за признаване на македонско малцинство у нас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности