Снимка: © АПИ

МВР обяви първите данни от разследването си за авансовите плащания по АМ "Хемус", според които около 60 млн. лв. от средствата за строеж на лот 5 са "изтеглени в чували и сакове" след превеждането им от "Автомагистрали" по договор за доставка на строителни материали.

Бойко Рашков обяви, че службите на министерството събират данни за няколко престъпни състава - съзнателно сключване на неизгодна сделка, пране на пари, множество документни престъпления и др.

От обясненията на полицейските ръководители стана ясно, че разследваната схема е за парите, платени на фирмата "Водно строителство" - Благоевград, която е получила от държавната "Автомагистрали" авансово 84 млн. лв.

По отсечката не е извършвана почти никаква работа, защото все още няма издадено разрешение за строителство. Въпреки това сумата е отпусната.

Дружеството е избрано с процедура инхаус, а договорите са сключени по облекчен ред.

Парите, които то е получило от "Автомагистрали", са преведени към банкови сметки на друго дружество - т.нар. буфер, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Този буфер има за цел да прекъсне връзката между дружеството, подписало договор с "Автомагистрали", и крайните изпълнители на строително-монтажните работи. Буферната фирма незабавно превежда сумите на банкови сметки на кухи фирми, регистрирани на социално-слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях са криминално проявени. Тези фирми са регистрирани непосредствено няклко дни преди това с капитал от 2 лв., нямат техника, ресурс и персонал за строителни дейности. Собствениците и управителите нямат представа, че притежават - подписали са документи, дадени са им няколкостотин лева", каза още Тодоров.

Въпросните "собственици" са подписвали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и са установени.

Около 60 млн. лв. са изтеглени на суми около 1 млн. лв. многократно, без предварителна заявка, в чували и сакове, каза главният секретар на МВР. Тегленията са правени между юни 2020 и юли 2021 г. според справката на ДАНС.

Все още се установява къде са парите и как са осчетоводени.

"Как са разходвани - не е ясно, но във всеки случай не е за АМ "Хемус". От една година на някои от лотовете няма извършена почти никаква дейност", каза вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференцията на МВР.

Той призова бившият премиер и бившите министри на регионалното развитие да обяснят дали са знаели за случващото се с парите за "Хемус" и защо не са изнесли тази информация своевременно.

"Може би председателят на ДАНС Димитър Георгиев е ходил да почиства природата от окуцели глигани, че не е знаел за тази схема", каза Рашков с препратка към задържането на Георгиев през лятото на 2021 г. заради съмнения за бракониерски лов.

Той обяви, че има данни от тази сутрин за това, че около 600 метра от магистралата на територията на област Търговище се е срутила и в момента се изгребва с машини.

"Неотдавна Борисов направи инспекция с рекламна цел на тази част от магистралата. Сега този участък се е срутил. Тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов, предвижда пълна безотговорност. Пита се кой ще плати сега ремонтът на "Хемус" в този участък? Коя е отговорната фирма, изграждала този участък? Няма ли пак да го плати българският данъкоплатец, защото той не знае кой изгражда магистралата", каза Рашков.

От МВР съобщиха още, че кухите фирми, получили парите, нямат друга дейност освен строителство на магистрали. Нямат разходи, а само приходи по фактурите за парите, които са им преведени.

Установено е още, че фиктивно са назначавани служители непосредствено преди превода на сумите. След получаване на парите служителите се освобождават и обикновено се преназначават в друга фирма-фантом. При подписването на договори някои от тях са в чужбина по това време. Служителите при разпитите са обяснили, че никога не са работили в тези фирми.

Директорът на НАП Румен Спецов обяви, че има данни за ощетяване на бюджета в размер на 20 млн. лв. от ДДС от 2020 г. до момента - "и това е само за един от получателите на авансите за "Хемус".

"Документите, на които се натъкнахме, са потресаващи - издавани са фактури, в които дори няма описание на стока или услуга. Няма никакви съпътстващи документи, че такива сделки въобще са извършвани. За преведените аванси нищо не е установено да е извършено на практика на терен", каза още Спецов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен