МВР е известило прокуратурата по факс, че разследва Борисов за изнудване

Софийската градска прокуратура вече е получила официалното уведомление от ГД "Национална полиция" за това, че е започнало разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов.

Уведомлението е изпратено по факс от разследващ полицай няколко часа след като бяха проведени действия по претърсване на жилищата на Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата все още са задържани с предварителна полицейска мярка за неотклонение за 24 часа.

В информацията на ПРБ се посочва и основанието, на което МВР е започнало разследването - по чл. 213а ал. 3 т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 НК, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г.

Това е съставът на престъплението "изнудване", извършено от или с участието на длъжностно лице, при което са причинени значителни имуществени вреди.

Периодът, който е описан в информацията, съвпада с данните на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за времето, в което е плащал "рекет" на висши представители на ГЕРБ под формата на отчисления от печалбата на лотарийните му игри в замяна на облагодетелстване на бизнеса му. В информацията на ПРБ не се конкретизират други данни по сигнала. Към 13 ч. делото още не е предадено на Софийската градска прокуратура в цялост.

Оттам съобщават, че "уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура" - в първоначалното съобщение на МВР се посочваше, че задържанията на Борисов, Горанов и Арнаудова са във връзка с разследванията на службата на Лаура Кьовеши в България.

От Европейската прокуратура обявиха пред "24 часа", че "има акция", но по-конкретно съобщение ще бъде публикувано по-късно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024