МВР е прекратило проверката в "Хиполенд" Снимка: © Facebook.com/Хиполенд

Министерството на вътрешните работи публикува първа публична информация за причината за изненадващата проверка в "Хиполенд".

Според съобщението - "Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики".

Според МВР става дума за "планови мероприятия на Междувредомствения координационен център за борба с контрабандата към ГДБОП".

От министерството твърдят, че са извършили "14 такива проверки в складове на различни дружества" за последната седмица, без да уточняват кои са проверените фирми и как "Хиполенд" се е оказал замесен в сигналите за контрабанда.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е разговарял с управителя на фирмата за детски играчки, става ясно от информацията.

Терзийски е заявил пред Мариан Колев, че "действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена".

По-рано днес собственикът на компанията обяви, че четири служби са започнали едновременна проверка на склада и търговските му обекти. Мобилизирани са били и служители на Агенция "Митници", които само преди десетина дни са правили пълна проверка.

От съобщението на МВР не става ясно да са открити каквито и да е нарушения в дейността на компанията.

Единствената позиция от НАП по случая беше потвърждение за провеждането на проверката от името на говорителя Росен Бъчваров.

Мариан Колев обвърза внезапния интерес на службите към фирмата му с публичната му позиция в подкрепа на антиправителствените протести и ироничното му "благодарствено" писмо до полицията заради обгазяването на 17-годишния му син с лютив спрей по време на по-ранната демонстрация пред Партийния дом на 2 септември.

Пред БНР Колев сравни акцията срещу него с "шеста серия на "Империята отвръща на удара" и каза, че е получавал "неприлични предложения" за бизнеса си от кръгове, приближени от властта.

"Пеевски колко фирми съсипа. Какво ще направи, както вече е съдружник в една конкурентна фирма? Ще ни сбърка бизнеса ли? Смях в залата. Но се притеснявам от други неща - рекет, натиск срещу близки хора и т.н.", каза той.

Пред "Свободна Европа" собственикът на "Хиполенд" също казва, че Пеевски наскоро е придобил 50% от собствеността на най-големия конкурент на компанията "с цел да направи проблем на бизнеса ми", без да посочва повече детайли.

Евентуалният интерес на депутата от ДПС към бизнеса с детски стоки би съвпаднал с една от последните му законодателни инициативи, заради която беше свалена ставката на ДДС за пелени и храни за бебета и малки деца от 20 на 9%. Предложението беше внесено с мотив да се подпомогнат семействата с малки деца и да се стигне до "съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024