МВР е прекратило проверката в "Хиполенд" Снимка: © Facebook.com/Хиполенд

Министерството на вътрешните работи публикува първа публична информация за причината за изненадващата проверка в "Хиполенд".

Според съобщението - "Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики".

Според МВР става дума за "планови мероприятия на Междувредомствения координационен център за борба с контрабандата към ГДБОП".

От министерството твърдят, че са извършили "14 такива проверки в складове на различни дружества" за последната седмица, без да уточняват кои са проверените фирми и как "Хиполенд" се е оказал замесен в сигналите за контрабанда.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е разговарял с управителя на фирмата за детски играчки, става ясно от информацията.

Терзийски е заявил пред Мариан Колев, че "действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена".

По-рано днес собственикът на компанията обяви, че четири служби са започнали едновременна проверка на склада и търговските му обекти. Мобилизирани са били и служители на Агенция "Митници", които само преди десетина дни са правили пълна проверка.

От съобщението на МВР не става ясно да са открити каквито и да е нарушения в дейността на компанията.

Единствената позиция от НАП по случая беше потвърждение за провеждането на проверката от името на говорителя Росен Бъчваров.

Мариан Колев обвърза внезапния интерес на службите към фирмата му с публичната му позиция в подкрепа на антиправителствените протести и ироничното му "благодарствено" писмо до полицията заради обгазяването на 17-годишния му син с лютив спрей по време на по-ранната демонстрация пред Партийния дом на 2 септември.

Пред БНР Колев сравни акцията срещу него с "шеста серия на "Империята отвръща на удара" и каза, че е получавал "неприлични предложения" за бизнеса си от кръгове, приближени от властта.

"Пеевски колко фирми съсипа. Какво ще направи, както вече е съдружник в една конкурентна фирма? Ще ни сбърка бизнеса ли? Смях в залата. Но се притеснявам от други неща - рекет, натиск срещу близки хора и т.н.", каза той.

Пред "Свободна Европа" собственикът на "Хиполенд" също казва, че Пеевски наскоро е придобил 50% от собствеността на най-големия конкурент на компанията "с цел да направи проблем на бизнеса ми", без да посочва повече детайли.

Евентуалният интерес на депутата от ДПС към бизнеса с детски стоки би съвпаднал с една от последните му законодателни инициативи, заради която беше свалена ставката на ДДС за пелени и храни за бебета и малки деца от 20 на 9%. Предложението беше внесено с мотив да се подпомогнат семействата с малки деца и да се стигне до "съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023